back to top
18.3 C
Athens
Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Άμεση Ανάλυση: Τι σημαίνει η κατάρρευση Thomas Cook. Nτόμινο εξελίξεων στον τουρισμό

Γράφει η «ξενοδόχος», Βanks.com.gr

Είναι ο όμιλος που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε πάνω από 22 εκατ. τουρίστες διεθνώς, με πωλήσεις 9,6 δις. λιρών για το οικονομικό έτος που έληξε στο τέλος Σεπτεμβρίου και από σήμερα τα ξημερώματα κατέρρευσε με πάταγο δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

- Advertisement -

Στη χώρα μας, ο όμιλος διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και συνεργάζεται με 48 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ιδιόκτητα, ενώ πρίν το «κακό» 2018- οπότε άρχισαν να γίνονται και πιο έντονα τα σημάδια της πτώσης στον όμιλο- υπολογίζεται ότι διακινούσε λίγο κάτω των 3 εκατ τουριστών στην ελληνική αγορά.

Οι επιπτώσεις από την κατάρρευση και για τον ελληνικό τουρισμό θα είναι μεγάλες με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων να σχολιάζει μάλιστα ότι:

- Advertisement -
  • «η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της».

Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις».

  • «Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς.
  • Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».

Από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού,  εκτιμάται ότι αυτή την στιγμή περίπου 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία (η προετοιμασία έγινε και μέσα στο Σαββατοκύριακο)  επαναπατρισμού τους μέσω της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίαςπου «ασφαλίζει», τροπόν τινά,  τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών της Thomas Cook.

Aπό σήμερα, το κόστος διαμονής για όσες ημέρες απομένουν και η επιστροφή  τους σε όλα τα ελληνικά ξενοδοχεία θα καλυφθεί, όπως δήλωσε πρίν από λίγο ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑϊ, ενώ ήδη έρχονται αεροπλάνα από τη Μεγάλη Βρετανία σε ελληνικούς προορισμούς (7 στη Ζάκυνθο,6 στην Κέρκυρα δύο στην Κώ) ανάλογα με το πόσοι τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί και υπολογίζεται ότι τις επόμενες τρείς μέρες θα έχουν επιστρέψει 22.000  τουρίστες.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο βρετανικός οργανισμός θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα και μετά, από την στιγμή δηλαδή κατάρρευσης του τουριστικού κολοσσού. Είναι προφανές ότι υφίστανται απλήρωτες υποχρεώσεις σε Έλληνες ξενοδόχους και μένει να φανεί το ύψος των ζημιών, το οποίο επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί και θα είναι υπό διεκδίκηση μέσω της δικαστικής ή άλλης οδού, ανάλογα με τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και στη Μεγάλη Βρετανία.

Στους τουριστικούς φορείς έχει σημάνει αυτή την στιγμή συναγερμός, δεδομένου ότι ο ταξιδιωτικός κολοσσός είχε ισχυρή παρουσία στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Κώς κ.α.). Ηδη από την περασμένη χρονιά, η Thomas Cook είχε περιορίσει την παρουσία της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ φέτος στη χώρα μας τα προβλήματα είχαν γίνει εντονότερα όταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και σε «σπάσιμο» συμβολαίων με Ελληνες ξενοδόχους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός των δραστηριοτήτων στο κομμάτι των «πακέτων», ο όμιλος (που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο tour operator στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την TUI),  μέσω τηςThomas Cook Hotels & Resorts, ήτοι του ξενοδοχειακού τμήματος του Thomas Cook Group έχει λάβει απόφαση να ενισχύσει τον τομέα των ιδιόκτητων ξενοδοχείων του στις αγορές της Μεσογείου- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ώστε να βελτιώσει το περιθώριο κέρδους. Η  Thomas Cook Hotels & Resorts διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία στις οκτώ επωνυμίες του, περισσότερα από 40.000 δωμάτια, σε 47 προορισμούς, σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται στις 40  μεγαλύτερες εταιρείες ξενοδοχείων, παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, ήταν μόλις πρίν από λίγες ημέρες, την 11η Σεπτεμβρίου, όταν η Thomas Cook ανακοίνωνε την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και τη συνέχιση των επενδύσεών της στη χώρα μας καθώς μετά το πρόσφατο άνοιγμα του τρίτου ξενοδοχείου της αλυσίδας Cook’s Club στην Ελλάδα στη Ρόδο, «θα προχωρήσει  σε νέες επενδύσεις για τη βελτίωση των ξενοδοχειακών μονάδων της στο νησί».

  • «Με την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς της Thomas Cook Hotels & Resorts, ο όμιλος κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας, διαθέτοντας οκτώ διαφορετικά brands, που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των επισκεπτών του», ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή του προ ήμερών, η ξενοδοχειακή εταιρεία του ομίλου.

H χρεοκοπία του δεύτερου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού πρακτορείου στον κόσμο, αφήνει αποκλεισμένους στο εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, ενώ 22.000 υπάλληλοι παγκοσμίως, μένουν χωρίς δουλειά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση αναγκαστικής εκκαθάρισης και πως δόθηκε εντολή για να οριστεί σύνδικος για την εκκαθάρισή της.

Την ιδιαίτερη λύπη του και των υπόλοιπων μελών του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασε ο επικεφαλής της Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει.

  • «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Με έτος ίδρυσης το 1841, ο αρχαιότερος ανεξάρτητος ταξιδιωτικός πράκτορας στον κόσμο, έχει 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα είναι άνεργοι από σήμερα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

EIAΣ: Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων επαγγελματικής ευθύνης

Οι Ασφαλίσεις Επαγγελματικής Ευθύνης αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο τομέα άσκησης ασφαλιστικής δραστηριότητας, τόσο στη χώρα μας

Αυξήθηκαν οι κατοικίες με ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), καταγράφηκε αύξηση του πλήθους

Υποχρεωτική Ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών & Εποπτεία TEA

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως τονίσει τη σημασία της συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ασφαλιστική αγορά χωρίς ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές δεν υπάρχει

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, έχει ξεκινήσει μία δημόσια συζήτηση για όλη την ασφαλιστική αγορά.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ισχυρή εντολή από τους μετόχους της Generali για την ανανέωση της θητείας του Philippe Donnet

Η Assicurazioni Generali ανακοίνωσε με ικανοποίηση, πριν λίγο, την ανανέωση της θητείας του CEO του Ομίλου κ. Philippe Donnet

Aon: Το 2025, έτος με τις μεγαλύτερες δαπάνες φυσικών καταστροφών για τις ασφαλιστικές;

Οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές άγγιξαν τουλάχιστον τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025

H ERGO εξαγοράζει την Next Insurance αντί του ποσού των 2,6 δισ.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η NEXT Insurance θα αποτελέσει μέρος της ERGO της κύριας ασφαλιστικής της Munich Re.

EAEE: Αυτά τα πρόσωπα απαρτίζουν τη διοίκηση για το 2025 – 2026

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει τη συγκρότηση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής και τους Προέδρους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΟΠΥΥ: Οδηγίες εγγραφής για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον

Αναλυτικές οδηγίες εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους ασφαλισμένους Φαρμάκων Υψηλού Κόστους προκειμένου να αιτηθούν

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ψίχουλα οι επιδοτήσεις ρεύματος, μπροστά στις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων ετών

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση ενημερωθήκαμε επιτέλους για την επιδότηση που θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος

Ν. Βαγιάννης, Economia Net: Οι μεγάλες καινοτομίες στις ασφαλίσεις πιστώσεων (και όλα όσα πρέπει να γίνουν)

«Τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων στο νέο γεωπολιτικό και δασμολογικό τοπίο» ήταν το θέμα του

«Adapt | Adjust | Protect: Πέρα από τον Ορίζοντα προς ένα Ανθεκτικό Κλιματικά Μέλλον»

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πραγματογνωμόνων Ζημιών (FUEDI), σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Πραγματογνωμόνων και Διακανονιστών Ζημιών

Η ασφάλεια ξεκινά από μέσα! Η MEGA Brokers πιστοποιείται ξανά ως «Great Place to Work»!

Η MEGA Brokers κατέκτησε για 3η φορά την πιστοποίηση «Great Place to Work» για την περίοδο Απρίλιος 2025 – Απρίλιος 2026. Η διάκριση