Σε αναδιάταξη των διαθέσιμων δυνάμεων –έμψυχων και άψυχων– για την αποτελεσματικότερη παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και μετανάστες, προχωρά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Ο νέος σχεδιασμός βασίζεται τόσο στην αποστολή στοιχείων από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε Πειραιά κι Ελληνικό, όσο και στα δεδομένα που συνέλεξε από την επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο διάταξη στον χώρο του Ελληνικού έχει ως εξής:
- Στον χώρο του Baseball λειτουργεί ιατρείο, στο οποίο παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες τις πρωινές ώρες, 10:00-14:00, οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ το απόγευμα από τις 16:00- 24:00 στο χώρο βρίσκονται η WAHA International και η ΜΚΟ Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω.
- Στον χώρο του Χόκεϋ λειτουργεί ιατρείο, με παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ με ιατρό και νοσηλευτή, καθημερινές 09:00-14:00, και των ΓτΚ 16:00-20:00 καθημερινές. Το Σαββατοκύριακο η κάλυψη γίνεται από τους ΓτΚ 10:00-14:00 και 16:00-19:00.
- Στον χώρο των Αφίξεων ετοιμάσθηκε και τέθηκε σε λειτουργία ιατρείο το οποίο ανέλαβαν να λειτουργούν σε πρωινή βάρδια 10:00-14:00 η ΜΚΟ Fair Planet, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και επικουρικά η WAHA International, 14:00-16:00 το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας και 16:00-20:00 οι ΓτΚ. Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου θα διαθέσουν φαρμακευτικό υλικό.
Τι αποφασίστηκε: Το ΕΚΕΠΥ θα τοποθετήσει σε καθημερινή βάση (7 ημέρες την εβδομάδα) Συντονιστή Πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Ελληνικού τα απογεύματα, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ορίσει Συντονιστή Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές από 09:00 έως 14:00.
Αντίστοιχα, η διάταξη στον Λιμένα Πειραιώς είναι η εξής:
- Στην Πύλη Ε1 λειτουργεί ιατρείο. Στο ιατρείο παρέχουν υπηρεσίες ιατροί από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και Αλληλέγγυους, τη 2η ΥΠΕ, την ΑΕΜΥ και τους ΓΧΣ, 08:00-00:00, με διαφορετικές ειδικότητες ιατρών, καθώς και νοσηλευτές. Πιο συγκεκριμένα, οι ΓΧΣ καλύπτουν τη βάρδια 08:00-12:00, η ΑΕΜΥ 12:00-16:00, ιατροί από τη 2η ΥΠΕ μεταξύ 16:00-19:00, ενώ η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία και το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Πειραιά, από 19:00-00:00. Παράλληλα, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία καλύπτει συμπληρωματικά με μαίες και νοσηλευτές 08:00-22:00. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία οικίσκος που παραχωρήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να μεταφερθεί σε αυτόν τον οικίσκο το ιατρείο, και ο υπάρχων χώρος ιατρείου να λειτουργήσει ως φαρμακείο. Επίσης, στον χώρο είναι σταθμευμένο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Έχει προγραμματιστεί επίσης η άμεση τοποθέτηση της Κινητής Οδοντιατρικής Μονάδας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, η οποία θα λειτουργεί με την υποστήριξη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά.
- Στην Πέτρινη Αποθήκη δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτει την πρωινή βάρδια με ιατρό, νοσηλευτή και διοικητικό. Η απογευματινή βάρδια θα καλύπτεται με προσωπικό του ΕΕΣ.
- Στην Πύλη Ε2 δεν λειτουργεί ιατρείο εσωτερικά. Η Κινητή Μονάδα του Χαμόγελου Του Παιδιού παρέχει παιδιατρική κάλυψη 09:00-23:00 και ασθενοφόρο, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το προσωπικό του επιχειρούν καθημερινά από 09:00-23:00. Επίσης, η Κινητή Μονάδα των ΓτΚ ήδη βρίσκεται σε λειτουργία στο χώρο και παρέχει υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά. Στο σημείο αυτό πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία ιατρείο μέσα σε οικίσκο, που παραχωρήθηκε επίσης από την Περιφέρεια Αττικής. Τη λειτουργία του ιατρείου αυτού θα καλύψουν σε βάρδιες ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και οι Γιατροί Του Κόσμου από το πρωί μέχρι τη 12η βραδινή.
- Αναφορικά με τις Πύλες Ε3 έως Ε7, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και το όχημα των Σαμαρειτών-Διασωστών του ΕΕΣ θα πραγματοποιούνται σε περίπτωση ανάγκης εσωτερικές μετακινήσεις περιστατικών μεταξύ των Πυλών, 17:00-23:00.
Τι αποφασίστηκε: Το ΕΚΕΠΥ θα τοποθετήσει σε καθημερινή βάση (7 ημέρες την εβδομάδα) Συντονιστή Πεδίου, υπεύθυνο για όλους τους χώρους του Λιμένα τις απογευματινές ώρες, ενώ από την ΑΕΜΥ έχει οριστεί Συντονιστής Πεδίου για τους αντίστοιχους χώρους σε πρωινή βάρδια τις καθημερινές. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προσφερθεί να καλύψει με Συντονιστή Πεδίου τον ίδιο χώρο για τις καθημερινές.
Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός, πάντως, δεν θα έχει στατικό χαρακτήρα, αλλά θα προσαρμόζεται αναλόγως των αναγκών αλλά και της διαθεσιμότητας όλων των φορέων. Το συγκεκριμένο «πρότυπο» θα εφαρμόζεται, παράλληλα, σε κάθε σημείο άτυπου καταυλισμού και δομής προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στην επικράτεια.
Στο πόρισμα της επιτόπιας αυτοψίας σε καταυλισμούς και hotspot στη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφονται τα εξής:
Στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται ΜΚΟ οι οποίες καλύπτουν σε 24ωρη βάση την παροχή υγειονομικής φροντίδας και από τις 9/3 δραστηριοποιούνται 2 Κινητές Μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ που παρέχουν σε 8ωρη βάση υγειονομική κάλυψη ενηλίκων και παίδων. Επίσης, σε μόνιμη βάση υπάρχουν 2 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, για διακομιδές περιστατικών προς το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά την αυτοψία, εκφράστηκε η επιθυμία από μέλη των Ιατρικών Συλλόγων Κιλκίς και Θεσσαλονίκης να καλύψουν και απογευματινή βάρδια στις 2 κινητές Μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, παρατηρείται κυρίως έλλειμμα συντονισμού των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση Συντονιστή Πεδίου εκ μέρους του ΕΚΕΠΥ και την εκπόνηση προγράμματος βαρδιών σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, στο μεταξύ, για την κατάσταση υγείας των ανθρώπων στον καταυλισμό ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη, διαπιστώνοντας κυρίως αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιά κι ενήλικες.
«Δεν υφίσταται κανένα θέμα υγειονομικής ασφάλειας – υγειονομικής βόμβας, όπως ακούστηκε, και οι λόγοι παρουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθαρά προληπτικοί, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία των προσφύγων-μεταναστών, λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων καιρικών συνθηκών. Η πλήρης επιχειρησιακή δράση των μονάδων, που συνεχώς εμπλουτίζονται από άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, θα διατηρηθεί στην περιοχή για όσο χρειαστεί. Τα κλιμάκια καλύπτουν, ελέγχουν και επιτηρούν επιδημιολογικά την περιοχή με αρτιότητα. Η κατάσταση θα βελτιωθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα θέμα κάποιας επιδημίας,π.χ. γαστρεντερίτιδας» δήλωσε. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι εφόσον οι πρόσφυγες-μετανάστες μετακινηθούν σε στεγασμένους χώρους θα προστατευθούν και από τις καιρικές συνθήκες που δυσκολεύουν τη διαβίωσή τους.
Ως οργανωμένα Κέντρα χαρακτηρίζονται, αντίθετα, το Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα), η Χέρσος (Στρατόπεδο Μαζαράκη) και τα Διαβατά (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου).
Ειδικότερα, η Ν. Καβάλα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του στρατού, ο οποίος έχει αναλάβει και την υγειονομική φροντίδα προσφύγων όλο το 24ωρο. Αντίστοιχα, η Χέρσος είναι οργανωμένη από τον στρατό με 24ωρη υγειονομική κάλυψη, πλην όμως εκεί δραστηριοποιούνται και κάποιοι εθελοντές γιατροί από το Κιλκίς. Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς εξέφρασε επιθυμία να συνδράμει με κάποιες απογευματινές βάρδιες, παιδιατρικής κάλυψης. Τα Διαβατά είναι ένα ακόμη οργανωμένο κέντρο από τον στρατό και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο καλύπτεται υγειονομικά όλο το 24ωρο από ΜΚΟ και γιατρούς εθελοντές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.
Πηγή: virus.com.gr