της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ παραμένουν ο κύριος υπαίτιος για τις ζημίες που καλείται να καλύψει ο ασφαλιστικός κλάδος διεθνώς φέτος, καθώς η σχετική τάση συνεχίστηκε και τον Απρίλιο, με ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρείες, σύμφωνα με την Aon Benfield.
“Οι περισσότερες από τις ζημίες του περασμένου μήνα προήλθαν από τις ΗΠΑ, καθώς ισχυρές καταιγίδες και βροχοπτώσεις έπληξαν το κεντρικό και ανατολικό μέρος της χώρας”, σχολίασε ο μετεωρολόγος Steve Bowen.
Το ύψος των ζημιών…made in USA τον Απρίλιο αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δολ. σύμφωνα με το Impact Forecasting, το τμήμα της Aon Benfield που υπολογίζει σε μηνιαία βάση τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο.
“Η ασφαλιστική βιομηχανία στις ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά να αντιμετωπίσει -για δέκατο συνεχόμενο έτος- καταβολές αποζημιώσεων άνω των 10 δισ. δολαρίων για ζημίες από καταιγίδες“, είπε ο κ. Bowen, προσθέτοντας:
“Πέρα από τις ΗΠΑ, οι ασφαλιστικές αξιολογούν το κόστος από τον Κυκλώνα Debbie που χτύπησε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία”, το οποίο η Aon Benfield εκτιμά ότι κυμαίνεται γύρω στα 2 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Κατά τα άλλα, μεταξύ των πιο “ζημιογόνων” καιρικών φαινομένων του Απριλίου περιλαμβάνονται:
-Οι πλημμύρες στο Μπαγκλαντές και στο Ιράν που προκάλεσαν ζημίες σε γεωργικές καλλιέργειες ύψους 350 εκατ. δολ. και 353 εκατ. δολ. αντίστοιχα.
-Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός στην Κεντρική Ευρώπη που προκάλεσαν καταστροφή στις σοδειές. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
-Οι σεισμοί που χτύπησαν τις βόρειες Φιλιππίνες, προκαλώντας καταστροφές σε τουλάχιστον 5.000 σπίτια. -Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που προηγήθηκαν της περιόδου των Μουσώνων στην Ινδία.