Κανείς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Ερρίκος Μοάτσος είναι ένας άριστα καταρτισμένος, επιτυχημένος, αφοσιωμένος και σκληρά εργαζόμενος μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα.
Ο Errico Moazzo (έλκει την καταγωγή του από τη Βενετία, αλλά γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα), ο πολυβραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, πιστεύει με πάθος στη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Επιχειρηματολογεί, καθημερινά, με στοιχεία και αριθμούς, με ιδέες και παραδείγματα, προσπαθώντας να πείσει τους Έλληνες και τις κυβερνήσεις ότι η προστασία από μεγάλες φυσικές καταστροφές, από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακόμη και από πανδημίες, όπως αυτή του κορωνοϊού, μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλό κόστος και μεγάλη αποτελεσματικότητα, αρκεί να υπάρξει ο θεσμός της καθολικής ασφάλισης, η σύμπραξη κράτους και ιδιωτικού τομέα για την ασφάλιση όλων των πολιτών με χαμηλό κόστος.
Ο Ερρίκος Μοάτσος, στις αρχές Ιουλίου, βραβεύθηκε από την ethosMEDIA, στο πλαίσιο του 13ου Insurance Conference, με τίτλο «Η ασφαλιστική αγορά την εποχή της Covid-19».
Ακόμη και σε αυτήν την ιδιαίτερη προσωπική του διάκριση, ο Ερρίκος Μοάτσος μίλησε για την ανάγκη στενής συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα, ώστε οι Έλληνες να είναι μονίμως και διαρκώς ασφαλισμένοι έναντι των μεγάλων φυσικών καταστροφών.
«Ιδιώτες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να καινοτομήσουν χωρίς να αναλάβουν ρίσκα. Η δουλειά μας έχει μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη. Ψηφιακός μετασχηματισμός, φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις» εξήγησε.
Η ιδέα του είναι απλή, για αυτό είναι και λογική. Στηρίζεται στον Νόμο των Μεγάλων Αριθμών: Όσο πιο πολλοί ασφαλίζονται τόσο μικρότερο είναι το κόστος, τόσο μεγαλύτερη είναι η κάλυψη από πιθανές ζημιές.
Αν συνεργαστεί το κράτος με τον ιδιωτικό τομέα της ασφάλισης για να καλύψουν κινδύνους από σεισμούς, μεγάλες φυσικές καταστροφές ή πανδημίες, το ασφάλιστρο θα είναι χαμηλό και η κάλυψη μεγάλη.
Με απλά λόγια, με τη σύμπραξη κράτους και ιδιωτικών ασφαλιστικών διευκολύνεται η χρηματοδότηση και η αντασφάλιση του κινδύνου. Μια μικρή κρατική συμμετοχή μεγιστοποιεί την αντασφαλιστική δυνατότητα.
Το σύστημα αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων με εξειδικευμένα funds ή ακόμη και catastrophe bonds, έτσι ώστε το κόστος του κινδύνου να διαχυθεί και η αποζημίωση να είναι ευκολότερη.
- Για τους ασφαλιστές, τους αντασφαλιστές και τις επιχειρήσεις, αυτού του είδους τα χρηματοοικονομικά εργαλεία προσφέρουν πολυετή προστασία έναντι φυσικών καταστροφών με ελάχιστο πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου.
- Για τους επενδυτές που τα αγοράζουν παρέχεται η δυνατότητα διαφοροποίησης και μείωσης του κινδύνου του χαρτοφυλακίου τους, καθώς η αθέτηση υποχρεώσεων των ομολόγων δεν σχετίζεται με την αθέτηση υποχρεώσεων των περισσότερων άλλων χρεογράφων.
Ο νέος μεγάλος κίνδυνος που γεννήθηκε μέσα από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, οι χιλιάδες τηλεδιασκέψεις και η υποχρεωτική τηλεργασία ανέδειξαν τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Οι κακόβουλες επιθέσεις σε ευαίσθητα ψηφιακά περιβάλλοντα είναι γεγονός που προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να είναι παρούσες και σε αυτόν τον κίνδυνο, για να παρέχουν προστασία σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Ο Ερρίκος Μοάτσος έχει ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια συνεισφοράς στην ΑΧΑ Ασφαλιστική, στην οποία ξεκίνησε ως διευθυντής Λειτουργιών το 2009 και κατόπιν επελέγη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2014. Με σπουδές στην Αθήνα, μεταπτυχιακά στο Fribourgh της Ελβετίας και εξειδίκευση στα Ασφαλιστικά το 2008, ολοκλήρωσε το International Executive Programme (IEP) του INSEAD στο Fontainebleau της Γαλλίας.
Η πρώτη του δουλειά ήταν στην ασφαλιστική εταιρεία ΑΙΓΙΣ το 1998 και από τότε ακολουθεί την ανοδική πορεία των στελεχών που, εκτός από γνώσεις, επιμέλεια και αποτελεσματικότητα, χαρακτηρίζονται από το πάθος για την επίτευξη των στόχων τους.