[starbox]
Σήμερα ανοίγουν οι τράπεζες έστω και με ημιτελή μορφή. Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα θα είναι μία ευκαιρία επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τους αλλά και των τρόπων με τους οποίους αντιμετωπίζουν αυτές. Το διάστημα που οι τράπεζες ήταν κλειστές αποδείχθηκε ότι όλο το σύστημα της ασφαλιστικής αγοράς είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις τράπεζες. Το ανάποδο σαφώς και δεν ισχύει. Το άνοιγμα των τραπεζών θα πρέπει να οδηγήσει κάθε μορφής ασφαλιστική εταιρείας και μεσολαβητή στον επανασχεδιασμό των τρόπων λειτουργιών τους. Κατ’ αρχήν όλοι θέλουν εφεδρικές μονάδες παροχής ρευστότητας (πείτε το και plan B) που θα πρέπει να τις έχουν στο εξωτερικό. Αυτές μπορεί να είναι ή στρατηγικοί συνεργάτες ή ξένες τράπεζες. Δεύτερον , θα πρέπει να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα για πίστωση ρευστότητας που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας. Οι κανόνες δεν βγαίνουν για να κάνουν τη ζωή δύσκολη αλλά για να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Τρίτον και ίσως βασικότερο , είναι να δημιουργηθούν οι τεχνολογικές υποδομές (B to B και B to C) προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατική διαδρομή μεταξύ ταμείου της ασφαλιστικής επιχείρησης (κάθε μορφής) και ταμείου του συνεργάτη και του πορτοφολιού του πελάτη. Εάν μπορούσαν όλοι οι πελάτες να πιστώνουν άμεσα τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, η επίδραση των κλειστών τραπεζών θα ήταν ελάχιστη στη διακίνηση της ρευστότητας. Τέλος θα πρέπει να ξαναδούν όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις το σύστημα των δικτύων διανομής. Όσο πιο ισορροπημένο είναι τόσο μικρότερες είναι οι «φθορές» και οι απώλειες ρευστότητας στις δύσκολες συγκυρίες.
To κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls είναι «μαύροι κύκνοι» για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Το κλείσιμο κράτησε μόλις 3 εβδομάδες αλλά αρκούσε για να ταρακουνήσει υπαρξιακά όλες τις εταιρείες και ειδικά τις εταιρείες που ήταν ανέτοιμες και δεν είχαν συστήματα εναλλακτικών επιλογών.
Αύξηση φόρων και απορρόφηση
Η μία μετά την άλλη ασφαλιστικές ανακοινώνουν την απορρόφηση της αύξησης των φόρων και όχι τη μετακύλησή τους στους καταναλωτές. Δυστυχώς ενώ όλες θέλουν να το κάνουν , δεν μ πορούν οι περισσότερες για τον απλό λόγο ότι ο τιμολογιακός ανταγωνισμός έχει εξαντλήσει τα περιθώρια κεφαλαιακής αντοχής τους . Εταιρείες που έχουν μειώσει κατά 30% και πλέον τα ασφάλιστρα τα τελευταία δύο χρόνια, κινούνται στα όριά τους και θα πρέπει να θυσιάσουν ίδια κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν αυξήσεις φορολογίας στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου της τάξης του 4,5-5% και παραπάνω στις ασφαλίσεις Υγείας. Ευχάριστη λοιπόν πρωτοβουλία και εύγε για όσες το κάνουν.