Αυτοκίνητο: Τα τροχαία ανά περιοχή και η πτώση του δείκτη ζημιών στις ασφαλιστικές το 2020

του Βάιου Κρόκου

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στο κλάδο Αυτοκινήτου το 2020 σε σχέση με όσα ισχυρίζονται άνθρωποι της αγοράς για το τρέχον 2021. Ας τα δούμε από την αρχή:

Η ύπαρξη δυο περιόδων lockdown (πιο αυστηρό το πρώτο) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του δείκτη ζημιών (Loss Ratio) των ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή οι αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλουν σε σχέση με τα έσοδα που εισπράτουν από τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 7,92% το 2020 από 9.9% για το σύνολο του 2019.

Εκείνη την περίοδο, υπενθυμίζεται πως υπήρξε – για ένα μικρό διάστημα – αύξηση στα ανασφάλιστα οχήματα. Την ίδια ώρα αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν σε μειώσεις ασφαλίστρου, παροχές ή άλλες εκπτωτικές πολιτικές: από τη μια πλευρά στήριξαν ασφαλισμένους – ιδιοκτήτες οχημάτων, από την άλλη πλευρά ήταν μια ευκαιρία απόκτησης μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς στο πλαίσιο του ανταγωνισμού.

Όπως έχουν επισημάνει στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς η εικόνα είναι διαφοροποιημένη όλο το τελευταίο διάστημα του 2021 – μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

Η συνολική εικόνα του κλάδου ασφάλισης οχημάτων διαμορφώνεται βέβαια από πολλούς παράγοντες. Η κίνηση στους δρόμους και τα τροχαία ατυχήματα αυξήθηκαν, ενώ σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι ταξινομήσεις οχήμάτων. Από την άλλη πλευρά, η σφοδρότητα και συχνότητα των ατυχημάτων θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για την εικόνα των αποζημιώσεων.

διαβάστε: Κλάδος Αυτοκινήτου: Πόσο μειώθηκε η συχνότητα των ζημιών το 2020 του lockdown

Για την ώρα πάντως, όσον αφορά το ασφάλιστρο η κατάσταση παραμένει ίδια παρά τις όποιες εκτιμήσεις πως θα υπάρξουν – εύλογες – αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως ενώ οι αυξήσεις τιμών ελέω ενέργειας και άλλων παραγόντων σε αγαθά και υπηρεσίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο καθημερινών συζητήσεων και προβληματισμού (καταγράφοντας αισθητή αύξηση), τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων για ένα ακόμη μήνα κινήθηκαν πτωτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Οκτώβριος 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα) τα ασφάλιστρα οχημάτων χάνουν έδαφος κατά 1,3%, μια επίπτωση στην διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που υπολογίζεται στο -0,03%.

Οι περιοχές με τα συχνότερα ατυχήματα

Λογικό είναι το γεγονός πως η Αττική (λόγω του αριθμού των οχημάτων) βρίσκεται στη πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων το 2020 και έπονται οι νομοί Αχαΐας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Ρεθύμνου.

Περιοχές με τη χαμηλότερη συχνότητα σε ατυχήματα είναι η Σάμος, η Ροδόπη και τα Γραβενά.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Επετηρίδας Αυτοκινήτων της ΕΑΕΕ, το υψηλότερο κόστος ζημιάς εντοπίζεται σε Λευκάδα, Αρκαδία και Άρτα.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*