«Κέντρο Ποδηλάτου» από το δήμο Αθηναίων και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

«Κέντρο Ποδηλάτου» στην καρδιά της Αθήνας τέθηκε σήμερα σε λειτουργία από το δήμο Αθηναίων και  το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, « η απρόσκοπτη και ασφαλής μετακίνηση με το ποδήλατο είναι «ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέτει για την Αθήνα η βιώσιμη κινητικότητα».

Το «Κέντρο Ποδηλάτου»  βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας και Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, όπου καθημερινά και για ένα μήνα, εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. θα ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο. Ειδικότερα, στο «Κέντρο Ποδηλάτου» οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τον εξοπλισμό ασφαλείας που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο, τα βασικά σημεία που θα πρέπει να ελέγχουν πριν την χρήση του ποδηλάτου, τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, ώστε να παραμένουν ασφαλείς κινούμενοι εντός του αστικού ιστού κ.α .
Επίσης θα δίδεται στον καθένα φυλλάδιο για την υπενθύμιση των βασικών σημείων ελέγχου του ποδηλάτου και των κανόνων ασφαλείας πριν ξεκινήσουν και κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Στο φυλλάδιο θα σημειώνονται και τυχόν σημεία του ποδηλάτου, που χρήζουν παρέμβασης/διόρθωσης/επισκευής(π.χ. φώτα, λάστιχα, φρένα κτλ).

«Ο Δήμος της Αθήνας επενδύει στο ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης», τόνισε σε δηλώσεις του  ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Το ποδήλατο πρόσθεσε, «συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη, την βιώσιμη κινητικότητα και με την κουλτούρα της ισόρροπης μετακίνησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη. Χρειάζεται όμως να αποκτήσουμε τόσο την εκπαίδευση όσο και την παιδεία για τη χρήση του». «Και η συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”», είπε, «είναι μία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας των ποδηλάτων στην συνύπαρξή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ΙΧ και τους πεζούς».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά , εξέφρασε την ικανοποίησή της γι’ αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και την ανάληψη δράσεων σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια στην πόλη. «Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί το μέλλον και οι δήμοι αποτελούν τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 55% έως το 2030», τόνισε.

Επίσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου ο Δήμος Αθηναίων σκόρπισε χαμόγελο στα παιδιά του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού», χαρίζοντάς τους 60 ποδήλατα, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τις υπηρεσίες του δήμου και έμεναν εδώ και αρκετό καιρό αναξιοποίητα. Τα ποδήλατα ελέγχθηκαν και επισκευάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε τα παιδιά να μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με ασφάλεια.

Στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, αναφέρονται και γενικές πληροφορίες για το ποδήλατο , στις οποίες μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής: «Περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ποδήλατα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), και αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί στα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050, όταν τα αυτοκίνητα είναι 1,5 δισεκατομμύριο. Χρησιμοποιώντας ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο εξοικονομείτε περίπου 150 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά χιλιόμετρο (δηλαδή περίπου 240 γραμμάρια CO2 ανά μίλι), σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UN Environment Programme). Το 2016, η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία υπήρχαν περισσότερα ποδήλατα από τα αυτοκίνητα στους δρόμους της. Ήταν μία από τις κύριες προτεραιότητες της Κοπεγχάγης να κάνει την πόλη φιλική προς το ποδήλατο, η οποία αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία. Η άνοδος τα τελευταία 20 χρόνια ήταν 68%. Το 2016, περίπου 20 εκατομμύρια ποδήλατα πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, το 2018, η ποδηλασία αποτελούσε μόλις το 1% της συνολικής οδικής κυκλοφορίας. Συγκριτικά, τα αυτοκίνητα και τα ταξί αντιπροσώπευαν το 77%. Η χώρα με τους περισσότερους λάτρεις της ποδηλασίας είναι η Δανία, καθώς είναι η πιο φιλική προς το ποδήλατο χώρα στον κόσμο. 9 στα 10 άτομα κατέχουν ποδήλατο, ενώ μόλις 4 στα 10 άτομα έχουν αυτοκίνητο. Κάθε κάτοικος της Κοπεγχάγης κάνει ποδήλατο περίπου 3 χλμ κάθε μέρα και τα μισά παιδιά της Δανίας οδηγούν το ποδήλατό τους στο σχολείο. Επιπλέον, το 25% όλων των διαδρομών στη χώρα με απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. γίνεται με ποδήλατο. Ένας ποδηλάτης που διανύει 8 χιλιόμετρα για να πάει στη δουλειά του τέσσερις ημέρες την εβδομάδα θα εξοικονομήσει 750Kg εκπομπών CO2 σε ένα χρόνο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*