Αισιοδοξία για αύξηση της απασχόλησης στον ασφαλιστικό κλάδο

του Βάιου Κρόκου

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί γύρω από το εργασιακό μέλλον στο πλαίσιο της ανάτασης της ελληνικής οικονομίας και υπό το πρίσμα, πάντα, της σταδιακής άμβλυνσης των πιέσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ειδικότερα γύρω απο την ασφαλιστική αγορά.

Είναι αρκετές οι φορές που γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα στο να ασφαλιστούν περισσότεροι πολίτες και να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση έναντι μιας σειράς κινδύνων που ελλοχεύουν στην οικονομία και την καθημερινότητα. Ποιοι θα κομίσουν το μήνυμα αυτό; Όχι, μόνο οι εταιρείες αλλά και τα ίδια τα στελέχη και οι εργαζόμενοι με κουλτούρα και τεχνογνωσία.

Υπό αυτό το πρίσμα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος και οι ασφάλειες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό (μαζί με τις κατασκευές) κατά 15% όσον αφορά τις προθέσεις πρόσληψης νέων εργαζομένων! Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης για το Β’ Τρίμηνο 2021 από τη ManpowerGroup

Πιο αναλυτικά

526 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν συγκρατημένα αισιόδοξες προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο.

Με το 22% των εργοδοτών να προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 7% να προβλέπει μείωση και το 71% να μην αναμένει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +15%. Τα σχέδια προσλήψεων αποδυναμώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.  

Σε συνέχεια της έναρξης των εμβολιασμών κατά της COVID-19 νόσου, αυτό το τρίμηνο οι Έλληνες εργοδότες ρωτήθηκαν για το πώς προβλέπουν τα επίπεδα προσλήψεων στον οργανισμό τους και σε ποιες ενέργειες θα προβούν.

Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο από ό,τι πριν από την COVID-19 περίοδο, μέχρι το τέλος του 2021 ενώ το 12% δεν αναμένει να επιστρέψει η αγορά στα προηγούμενα επίπεδα προσλήψεων

Επίσης, το 54% των Ελλήνων εργοδοτών σχεδιάζει να παροτρύνει τον εμβολιασμό επισημαίνοντας τα οφέλη, χωρίς να τον επιβάλει, ενώ το 21% θα επιτρέψει στους εργαζομένους του την επιλογή να εμβολιαστούν αν το επιθυμούν, χωρίς την υποχρεωτική επιβολή του. 

«Λαμβάνοντας υπόψη την επιμήκυνση του lockdown και την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού, οι Έλληνες εργοδότες φαίνονται επιφυλακτικά αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές προσλήψεων αλλά πιο έτοιμοι να δημιουργήσουν βιώσιμες πρακτικές στον χώρο εργασίας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας που ακολούθησαν πολλοί οργανισμοί από την αρχή της κρίσης, ήρθε για να μείνει. Η πλειοψηφία των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μείγμα απομακρυσμένης εργασίας και εργασίας στο γραφείο (61%) τους επόμενους 6-12 μήνες, με το 30% να δηλώνει πως η εργασία θα διενεργείται στο γραφείο κατ’ αποκλειστικότητα ή τις περισσότερες φορές.

Βοηθώντας τους ανθρώπους να προετοιμαστούν, να αναβαθμίσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις δεξιότητές τους για τους ρόλους που απαιτούνται σε αυτήν την «Επανάσταση Δεξιοτήτων» που παραμένει η κρίσιμη πρόκληση της δεκαετίας. Ήταν σημαντικό πριν από την πανδημία και είναι ακόμη πιο σημαντικό τώρα – να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο χώρο εργασίας όπου όλοι μπορούν να απελευθερώσουν πλήρως την ανθρώπινη δύναμή τους. Επιλέγοντας και προσελκύοντας ταλέντα από τον χώρο της τεχνολογίας για τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού που όλοι μας πρέπει να προβούμε, με την απαιτούμενη προσοχή που χρειάζεται», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*