ΕΑΕΕ: Περί τα 21 εκ. ευρώ οι απαιτήσεις αποζημιώσεων για τα ακραία φαινόμενα στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ μεταξύ των Ασφαλιστικών Εταιριών – μελών της, για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις – πλημμύρες) που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα δηλώθηκαν 293 ζημιές το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε €20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €65 χιλ.).

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ σχολίασε : «Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη το Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες «Ιανό» τον Σεπτέμβριο και «Θάλεια» τον Αύγουστο, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα 3 συμβάντα να ανέρχεται σε €57,1 εκατ. Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία.». 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε ακίνητα όλων των κατηγοριών (κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, φωτοβολταϊκά συστήματα) των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 1,13 δισ. ευρώ. Περισσότερο επλήγησαν τα ακίνητα που βρίσκονταν στην ΠΕ Ηρακλείου (ασφαλισμένη αξία 944 εκατ. ευρώ).

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 33 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 65.441 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 1.983 ευρώ. Οι συνολικές αποζημιώσεις μετά από τις απαλλαγές φθάνουν τα 61.911 ευρώ. Το σύνολο της ασφαλισμένης αξίας των αυτοκινήτων που επλήγησαν ανέρχεται σε 183.848 ευρώ. Το σύνολο των ζημιών που δηλώθηκαν, εντοπίζονται επίσης στην ΠΕ Ηρακλείου.

Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο site της ΕΑΕΕ εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*