Ασφάλιση επιχείρησης ΕΑΕΕ

Μαθήματα Ασφάλισης Ι: Γιατί να ασφαλίσω την επιχείρησή μου;

Η ασφάλιση αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία που εξασφαλίζει ότι η λειτουργία, η οικονομική ευρωστία και η βιωσιμότητα της επιχείρησής σας δε θα επηρεαστούν από κάποιο έκτακτο γεγονός ή κάποια ζημιά μικρή ή μεγαλύτερη.

Γιατί να ασφαλίσω την επιχείρησή μου;

Είτε διευθύνετε μια μικρή επιχείρηση, μια μεγάλη πολυεθνική εταιρία ή είστε αυτοαπασχολούμενος, η ασφάλιση επιχειρήσεων σας βοηθά να προστατεύσετε εσάς και την εταιρία σας από απροσδόκητα κόστη.
Η ασφάλιση αποτελεί σήμερα μία από τις πιο σημαντικές επενδύσεις. Είναι αναμφίβολα το απαραίτητο χρηματοοικονομικό εργαλείο που πρέπει να διαθέτει ο συνετός επιχειρηματίας ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία, τη οικονομική βιωσιμότητα, την εταιρική φήμη και την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής του.

Ποιους τομείς της επιχείρησής μου μπορεί να προστατεύσει η ασφάλιση;

Η ασφαλιστική αγορά εξελίσσεται συνεχώς και καινοτομεί για να ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο τοπίο των κινδύνων και στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των επιχειρήσεων, προσφέροντας ευρεία γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων για την κάλυψη τόσο των «παραδοσιακών κινδύνων» μίας επιχείρησης, όπως είναι η ασφάλιση της περιουσίας της (π.χ. ασφάλιση γραφείων και εγκαταστάσεων), του ανθρώπινου δυναμικού της (π.χ. ομαδική ασφάλιση προσωπικού για ασθένεια – ατύχημα – ζωή – σύνταξη & κάλυψη εργοδοτικής ευθύνης επιχείρησης για την αποζημίωση εργαζόμενου σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος), της μεταφοράς των εμπορευμάτων της, αλλά και πιο εξειδικευμένων αναγκών όπως είναι η κάλυψη της διακοπής εργασιών, των πιστώσεων, της ευθύνης έναντι τρίτων για ελλαττωματικό προϊόν, της ευθύνης των στελεχών της διοίκησης, ή ακόμα και για την κάλυψη αναδυόμενων νέων κινδύνων, όπως της περιβαλλοντικής ευθύνης, των κινδύνων του κυβερνοχώρου, της διαρροής προσωπικών δεδομένων πελατών, της ευθύνης έναντι τρίτων για προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Γραφεία και εγκαταστάσεις

Μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κατάλληλο χώρο ή/και εξοπλισμό. Ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, μια επιχείρηση χρειάζεται γραφεία, εξοπλισμό, αποθηκευτικό χώρο για εμπορεύματα, κλπ. Η κτιριακή υποδομή μιας επιχείρησης είναι περισσότερο ευάλωτη από όσο νομίζουμε. Οι κυριότερες απειλές είναι οι κλοπές και οι φυσικές καταστροφές

Ευθύνη της επιχείρησης προς τρίτους

Τρίτοι προς μια επιχείρηση είναι συνήθως οι πελάτες, ο οποιοσδήποτε επισκεφθεί τους χώρους της, οι γειτονικές επιχειρήσεις, οι άνθρωποι που κατοικούν στην περιοχή που είναι εγκατεστημένη μία επιχείρηση, αλλά και το περιβάλλον.

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης προσφέρει μια ευρεία γκάμα ασφαλιστικών προϊόντων που μπορούν να θωρακίσουν αποτελεσματικά την επιχείρηση παρέχοντας κάλυψη για διάφορα απρόοπτα περιστατικά, όπως για σωματική βλάβη ή υλική ζημία που μπορεί να συμβεί σε τρίτους από ατύχημα στους χώρους της επιχείρησης (π.χ. σε περίπτωση σωματικής βλάβης τρίτου από κακή λειτουργία ανελκυστήρων, πυρκαγιά ή έκρηξη κ.α.), ή από την παραγωγή ελλαττωματικού προϊόντος ή από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πελατών, ή ακόμη και από την πρόκληση ζημίας στο περιβάλλον με ευθύνη της επιχείρησης.

Ανθρώπινο δυναμικό

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο μιας επιχείρησης, η καρδιά και το μυαλό της, που ενισχύει την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή της. Οι εργαζόμενοι έχουν κι εκείνοι να αντιμετωπίσουν απρόοπτα (όπως για παράδειγμα μια ξαφνική ασθένεια) καθώς και ανασφάλειες για το μέλλον, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό. Ένας εργοδότης σήμερα μπορεί να φροντίσει να εξασφαλίσει τις ανάγκες αυτές μέσα από ομαδικά προγράμματα υγείας και σύνταξης, κάτι που θα λειτουργήσει προς όφελος τόσο του ίδιου όσο και του εργαζόμενου.

Ο εργοδότης έχει επιπλέον υποχρέωση να διασφαλίζει την αναγκαία αποζημίωση στον εργαζόμενό του ή στους στενούς συγγενείς του (ιδίως τη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης) σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κατά την εκτέλεση της εργασίας του ή με αφορμή αυτήν.

Περισσότερα στο iknow-insurance.gr της ΕΑΕΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*