Η ασφαλιστική αγορά ανοικτό βιβλίο στο διαδίκτυο

της Ελενας Ερμείδου

Εύλογο να αναρωτιέστε για το πως η υπογράφουσα στην στήλη αυτή, παρομοιάζει την ασφαλιστική αγορά ως “ένα ανοικτό βιβλίο”.  Kάποια σελίδες “κεφαλαίων” ανοίγουν κατά καιρούς, αλλά προς όσους έχουν, θα μπορούσα να πω, άδεια πρόσβασης. Κάποιες άλλες σελίδες “κεφαλαίων” είναι ανοικτές προς όλους.  Δεν μπορεί όλοι να έχουν πρόσβαση σε όλα, κάποια στοιχεία είναι απόρρητα και αυτοί που τα διαχειρίζονται θα πρέπει να είναι έμπιστοι, να διακατέχονται από ήθος και υψηλής ποιότητας επαγγελματισμό.

Αρα, εύλογα να αναρωτιέσται μέχρι τώρα για το τίτλο που φέρει το σημερινό editorial. Σε κάποιους μπορεί να πήγε το μυαλό, αλλά τώρα όλοι μαζί ας ταξιδέψουμε με την σκέψη μας στο πολύ κοντινό μέλλον και αν κατορθώσουμε ας απαντήσουμε στο ερώτημα, “αν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι στην εποχή μας, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης”;

Και ας το πάμε και παραπέρα, “πόσο προστατευμένη είναι η ασφαλιστική αγορά από τις λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης. Πόσο κινδυνεύουν οι ελευθερίες και πόσο ασφαλής είναι η ασφαλιστική αγορά, αφήνοντας στις δομές της ένα τεχνητό ανθρώπο που διακατέχεται μόνο από μαθηματική ευφυϊα;

Σε μία εποχή όπου τα ατομικά δικαιώματα λόγω Covid-19 είναι περιορισμένα και υπάρχει παγκόσμιος προβληματισμός βλέπουμε να ενθαρρύνεται η υιοθέτηση της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης. Μέχρι τώρα η ασφαλιστική αγορά ήταν πολύ προσεκτική στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, λόγω της περιπλοκότητας των δομών της, θα έλεγα ιδιαίτερα επιφυλακτική έως καχύποπτη.

Σήμερα δείχνει να περνά στο άλλο άκρο. Δείχνει να θέλει δια καώς να φέρει στις δομές της τον “ανθρωπάκο” με την μαθηματική ευφυϊα (AI), καθώς φοβάται ένα νέο κύμα πανδημίας ή νέα κύματα πανδημιών. Ποιος είδε άλλωστε και δεν φοβήθηκε την διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών. Βεβαίως είναι και θέμα προόδου, ανάπτυξης και προαρμογής σε νέα δεδομένα. Ας προσέξουμε, μην ανοίξουν τα βιβλία της ασφαλιστικής αγοράς ελεύθερα προς όλους στο διαδίκτυο. Βλέπουμε τι γίνεται.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*