Τι χρειάζεται ένας ασφαλιστής για να αντιμετωπίσει το κυβερνοέγκλημα

του Βάιου Κρόκου

Πληθαίνουν οι κυβερνοαπειλές στο διαδίκτυο γεγονός, ένα φαινόμενο που όχι μόνο κορυφώνεται στις μέρες μας λόγω τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης αλλά αποτελεί μια από τις κορυφαίες απειλές για κοινωνία, οικονομία και επιχειρήσεις.

Ο ρόλος του Cyber Insurance είναι ιδιαίτερα κρίσιμος στις προσπάθειες αντιμετώπισης – πρόληψης τέτοιων απειλών, ωστόσο αποτελεί ένα κίνδυνο με πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία μάλιστα μεταλλάσσονται.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα του ransomware που αναπτύσσεται ραγδαία πλέον ως απειλή: Η συχνότητα και η οικονομική ζημιά επηρεάζει όλη την αγορά ασφάλισης Cyber Insurance με αποτέλεσμα να αλλάζει και τους όρους τιμολόγησης.

Επειδή όμως ο ρόλος του ασφαλιστή παραμένει σημαντικός μπροστά και σε αυτόν τον κίνδυνο, απαιτείται συνεχής εξειδίκευση και προσαρμογή. Σε αυτό το πλαίσιο δε, αξίζει να αναφερθεί πως μερίδα ασφαλιστών που είχε αρκετά χρόνια στην αγορά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποχώρησης από την κάλυψη τέτοιων κινδύνων (από την αγορά Cyber Insurance). Ο λόγος; Διότι, οι ασφαλιστές καλούνται να ασφαλίσουν ένα φαινόμενο το οποίο δεν ξέρουν τι είναι στην πράξη, ενώ συνεχώς μεταβάλλεται.

Υπό αυτό το πρίσμα απαιτούνται:

-εκπαίδευση

-νέες πολιτικές

-συγκεκριμένες διαδικασίες

-τεχνολογία

-σωστή διαχείριση και ανταπόκριση

Στον αντίποδα, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός – σύμφωνα με μελετές – πως η επιτάγχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού φέρνει τις εταιρείες 5 με 6 χρόνια μπροστά πλέον. Ωστόσο δε φτάνει μόνο αυτό. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως για κάθε 1 εκατ. ευρώ λύτρα που πληρώνει κανείς, οι συνολικές ζημιές μιας επίθεσης ανέρχονται σε 10πλασιο ποσό.

διαβάστε αναλυτικά:  Τι μάθαμε για ασφάλεια και κυβερνοεπιθέσεις: Κρίσιμα στοιχεία για το άμεσο μέλλον

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*