Οι εξαιρέσεις στα συμβόλαια δεν δίνουν την λύση

της Ελενας Ερμείδου

Οσο, απαντώντας στον Covid-19 προστίθενται στους όρους των συμβολαίων εξαιρέσεις, τόσο περισσότεροι δυσαρεστημένοι πελάτες δημιουργούνται, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι (αντ)ασφαλιστές, θέλουν να πωλήσουν καλύψεις μη σχετικές και ελάχιστης χρησιμότητας.

Η λύση σύμφωνα με την Praedicat εξειδικευμένη στην διαχείριση ειδικών κινδύνων και τα όσα αναφέρθηκαν στο Μόντε Κάρλο είναι η κάλυψη των κινδύνων με σωστή τιμολόγηση, όχι η εξαίρεση των κινδύνων.

Η Praedicat διαθέτει μία γκάμα αναλύσεων και μοντέλων πρόβλεψης κινδύνων προκειμένου να υποστηρίξει τους ασφαλιστές ευθυνών να γράψουν διαφοροποιημένα τον κίνδυνο χωρίς τόσες πολλές εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με την Praedicat η ασφάλιση ευθυνών συνάπτεται με στόχο να καλυφθούν όλοι οι κίνδυνοι, ωστόσο παρατηρώντας τις εξελίξεις τονίζει πως όλα τα συμβόλαια περιλαμβάνουν εξαιρέσεις και προσθέτοντας πως ο κλάδος πολύ γρήγορα αποφάσισε εξαιρέσεις.

Η βιασύνη να περάσουν εξαιρέσεις για τον Covid-19  στα συμβόλαια απορρέει από την αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο που θα δημιουργήσει η πανδημία στο τέλος της ημέρας, ωστόσο η Praedicat έβγαλε στην αγορά ένα μοντέλο που αποκαλεί COVID-19 Litigation Tracker το οποίο πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλλει στις αποφάσεις που λαμβάνουν ιο ασφαλιστές ευθυνών.

Μιλώντας για το θέμα των ευθυνών, τονίζει ότι ο αντίκτυπος στα συμβόλαια ευθυνών από τον Covid-19 είναι ελάχιστος. Για παράδειγμα υπήρξαν στην εταιρεία 15 με 20 απαιτήσεις από τα συμβόλαια D&O που αφορούν τον Covid-19, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον όγκο των απαιτήσεων κατά την οικονομική κρίση του 2008.

Το θέμα δεν είναι μία μεμονωμένη εκτίμηση όπως αυτή με τον Covid-19 αναφέρθηκε στο Μόντε Κάρλο το θέμα είναι μία συνολική εκτίμηση ενός θέματος λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις συγκυρίες και παραμέτρους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*