Τρεις προτάσεις για να ασφαλιστεί η πανδημία

της Ελενας Ερμείδου

Ποιους τομείς, τι κινδύνους και σε ποιο βαθμό μπορεί να ασφαλιστεί η πανδημία. Σε αυτά τα τρία βασικά ερωτήματα σύμφωνα με πηγές του IW.gr που προσπαθεί να δώσει απαντήσεις η διεθνής κοινότητα και η Ελλάδα, μεταξύ άλλων με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παγκοσμίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η EIOPA, η Insurance Europe, η εγχώρια και διεθνής ασφαλιστική αγορά κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν ξεκινήσει συνομιλίες, αναζητώντας τρόπους να καλυφθεί η πανδημία.
Η υπέρτατη δυσκολία του κινδύνου της πανδημίας είναι ότι ο κίνδυνος αυτός «δεν μοιράζεται». «Ο κίνδυνος της πανδημίας δεν ασφαλίζεται, ανήκει στους κινδύνους περιουσίας και εξαιρείται», προσθέτει.

Στην ασφάλιση περιουσίας /κατά πυρκαγιάς, στα 1 000 σπίτια που θα ασφαλιστούν, τα 10 από αυτά θα καούν και είναι ανεξάρτητα. Στην πανδημία τα συμβάντα «δεν είναι ανεξάρτητα». Το φαινόμενο της πανδημίας λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις, δεν περιορίζεται σε κάποια γεωγραφική περιοχή, είναι άγνωστη η συχνότητα και η σφοδρότητα.

Αυτή την στιγμή οι συζητήσεις για την εύρεση λύσεων περιστρέφονται στο τι τομείς και τι κίνδυνοι μπορεί να ασφαλιστούν και μέχρι ποιο βαθμό θα ασφαλίζονται οι κίνδυνοι.
Στο τραπέζι των συζητήσεων κατατίθενται προτάσεις για ομόλογα καταστροφών, για συγκεκριμένους ασφαλίσιμους τομείς, και για pool κινδύνων στο οποίο κατά το ½ θα ανήκει στο κράτος και υπόλοιπο μισό στην ιδιωτική ασφάλιση.

Τα μεγέθη και τα ποσά της πανδημίας είναι τεράστια, στο πλαίσιο αυτό οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου φορέα είναι υποχρεωτικές.

Στην Γαλλία για παράδειγμα, αν ασφαλίζονταν ο κίνδυνος διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών από την πανδημία του κορωνοϊού μόνο για να αποζημιώσουν τις πληγείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις «θα έπρεπε να καταβάλλουν όλα τα κεφάλαια τους σήμερα».

Ένα άλλο θέμα που συζητείται στις μέρες μας είναι το θέμα των καλύψεων στα συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης προς διευκόλυνση του τουρισμού εισερχόμενου και εξερχόμενου και των ταξιδιωτικών πρακτόρων. Επίσης και οι καλύψεις στα συμβόλαια ζωής και υγείας από εδώ και πέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*