Επιστολή ΣΔΑΕ σε πρωθυπουργό και Υπουργούς για στήριξη της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Επιστολή διαμαρτυρίας και παράλληλα, αίτημα ένταξης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα μέτρα ανακούφισης απέστειλε και από την δική του πλευρά  ο Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών προς τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κα στους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση

Στην επιστολή που υπογράφουν ο εκ μέρους του ΔΣ ο πρόεδρος κ. Αριστείδης Βασιλειάδης και ο γ.γ κ. Σταύρος Αθανασιάδης γίνεται λόγος για την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αιτούμενοι την ένταξη του κλάδου στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τρέχουσας κατάστασης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επιστολή Διαμαρτυρίας – Αίτημα ένταξης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα μέτρα ανακούφισης.

“Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας εκφράσουμε την αγωνία μας, έχοντας πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, εκπροσωπώντας ένα μεγάλο τμήμα της πραγματικής οικονομίας. Παράλληλα, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επαγγελματικός κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID 19).

Σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από την πρώτη κιόλας ημέρα εφαρμογής των μέτρων για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ειδικά, από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου του 2020, αφότου και επιβάλατε μέτρα περιορισμού (ελεγχόμενη απαγόρευση) της κυκλοφορίας των πολιτών, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Σας πληροφορούμε με κάθε υπευθυνότητα ότι οι επαγγελματικές μας δραστηριότητες έχουν μειωθεί δραματικά, αφού η εργασία και η επιβίωση αυτής, βασίζεται αποκλειστικά στην προσωπική επαφή με τους πελάτες μας. Μετράμε ήδη, σημαντικές απώλειες στα ασφαλιστικά μας χαρτοφυλάκια, εξαιτίας της ακύρωσης (λόγω μη πληρωμής) των ασφαλιστηρίων συμβολαίων από τους πελάτες μας. Ακόμα και στον κλάδο ασφάλισης των οχημάτων, ο οποίος είναι υποχρεωτικός (νομοθετικά θεσπισμένος) κλάδος ασφάλισης. Εάν, η απώλεια των χαρτοφυλακίων συνεχιστεί με αυτό το γοργό ρυθμό, ίσως στο τέλος της υγειονομικής κρίσης να είμαστε ζωντανοί, αλλά επί της ουσίας, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι επαγγελματικά και οικονομικά θα είμαστε αποδεκατισμένοι. 

Εξέλιξη, ως συνέπεια του οικονομικού «αρμαγεδώνα» που θα έχει πλήξει τον επαγγελματικό κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που αποτελεί  το βασικό πυλώνα ύπαρξης και ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Επιπλέον, αρνητικές θα είναι οι συνέπειες και για το κράτος, όσον αφορά την έννομη τάξη, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, την είσπραξη φορολογικών εσόδων, ασφαλιστικών εισφορών, την απασχόληση και την κοινωνική ειρήνη. Αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ: 

  • Η άμεση και έμμεση συμβολή του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε €2,4 δισ. σε όρους ΑΕΠ το 2018 και αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας το 2018.
  • Μαζί με την προκαλούμενη επίδραση, η συνολική συμβολή του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε €4,1 δισ. ή 2,2% του ΑΕΠ το 2018, πέραν των αποζημιώσεων που παρέχει ο κλάδος στους ασφαλισμένους.
  • Η άμεση και έμμεση επίδραση στην απασχόληση το 2018 εκτιμάται σε 33,8 χιλ. θέσεις εργασίας και ισοδυναμεί με το 0,9% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Αυτό συνεπάγεται ότι κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 3 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
  • Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμάται σε 70,9 χιλ. θέσεις εργασίας (ή 1,9% της απασχόλησης στη χώρα).
  • Τα συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης εκτιμώνται σε €1,65 δισ.

Για τους ανωτέρω και όχι μόνο λόγους σας ζητούμε να εντάξετε και τους ΚΑΔ της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στα μέτρα ανακούφισης που έχετε αποφασίσει, προκειμένου να προλάβουμε τις προηγηθείσες αρνητικές επιπτώσεις.

Ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχει αποδείξει διαχρονικά τη συνέπεια του απέναντι στην πολιτεία συμβάλλοντας τόσο στην τόνωση των δημόσιων εσόδων και στην αύξηση της απασχόλησης όσο και στην ανάπτυξη της χώρας συνολικά. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε αναμένουμε τη στήριξη της πολιτείας, έτσι ώστε όταν τελειώσει αυτή η δοκιμασία, να συνεχίσουμε να ανταποδίδουμε τη βοήθεια και τη συνεργασία”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*