ΚΒW: Χαμηλώνει ο πήχυς για τα αντασφάλιστρα στα renewals του Ιανουαρίου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μικρότερες του αναμενόμενου θα είναι οι αυξήσεις των αντασφαλίστρων στην επικείμενη περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου 2020, εκτιμά ο οίκος KBW,  περιγράφοντας τις κινήσεις των αντασφαλίστρων με καμπύλη σχήματος U.

Οι ασφαλιστικοί όμιλοι των ΗΠΑ, για παράδειγμα, κάνουν λόγο για μηδενική μεταβολή αντασφαλίστρων έως αυξήσεις 5% στα επερχόμενα renewals, ποσοστά χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που αναμένονταν μετά τις δασικές πυρκαγιές του Δεκεμβρίου 2018, οι επιπτώσεις των οποίων δεν είχαν «ενσωματωθεί» στα renewals  του Ιανουαρίου 2019.

Η ΚΒW αποδίδει τις «συγκρατημένες» κινήσεις των αντασφαλίστρων αφενός στο ότι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες που έμειναν εν πολλοίς αλώβητες από τις καταστροφές της περιόδου ανθίστανται στις προτεινόμενες αυξήσεις, αφετέρου στην ισχυρή όρεξη ορισμένων αντασφαλιστών της αγοράς των Lloyd’s για καταστροφικούς κινδύνους ασφαλιστικών των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις τάσεις στον ευρωπαϊκό αντασφαλιστικό κλάδο, οι τιμές αναμένονται στάσιμες ή και ελαφρά χαμηλότερες, κάτι που οφείλεται αφενός στους στόχους για τα μερίδια αγοράς που έχουν θέσει οι μεγάλοι όμιλοι, αφετέρου στην απουσία μεγάλων ζημιών από καταστροφές.

Παρόλα αυτά, και από τις δυο «πλευρές» της αντασφαλιστικής αγοράς, δηλαδή τις πρωτασφαλίσεις και τις επανεκχωρήσεις κινδύνων (retrocessions), οι αναλυτές «βλέπουν», σημαντικές αυξήσεις τιμών, που θα οδηγήσουν στην αγορά σχήματος U που περιγράφει η KBW.  Η εταιρεία παρατηρεί ότι τυχόν αυξήσεις στα retro συμβόλαια στα renewals του 2020 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις αντασφαλίστρων το 2021, αλλά είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του έτους.

Η προοπτικές για τα αντασφάλιστρα φαίνονται πιο θετικές για την περίοδο ανανεώσεων συμβολαίων στα μέσα του 2020, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες προβλέπουν αυξήσεις της τάξης του 40% για τα renewals που αφορούν στην ιαπωνική αγορά και αυξήσεις 15-20% για τα συμβόλαια που αφορούν στην περιοχή της Φλόριντα.

Αν και καταγράφεται διάσταση απόψεων για το ύψος των ζημιών από τον τυφώνα Hagibis και την επίπτωση στα αντασφάλιστρα, εντούτοις η ενσωμάτωση των ζημιών από τον τυφώνα Jebi του 2018 σε συνδυασμό με τα κόστη από τους τυφώνες  Faxai και Hagibis προβλέπεται να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις αντασφαλίστρων στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, εκτιμά η KBW.  Αντίστοιχα, η εξάρτηση της αγοράς της Φλόριντα από το retro capacity και τη χρηματοδότησή του από εναλλακτικά κεφάλαια μπορεί να οδηγήσει σε έναν ακόμα γύρο σημαντικών αυξήσεων σε αυτόν τον τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*