Οδηγός για το μέλλον το ομαδικό συμβόλαιο στον Σκλαβενίτη

του Βάιου Κρόκου

Παράδειγμα για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει το ομαδικό συμβόλαιο Ζωής & Υγείας για τους 24.000 υπαλλήλους της εταιρείας “Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης“, το οποίο σύναψε με τις ασφαλιστικές Eurolife, Εθνική Ασφαλιστική και Generali, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πρόκειται ίσως για ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά συμβόλαιο Ζωής & Υγείας των τελευταίων ετών σε μια εποχή που:

-έκδηλες είναι οι προθέσεις ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης από πλευράς Πολιτείας

-ενισχύεται η αισιοδοξία για το οικονομικό κλίμα στη χώρα και η δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων

-Γίνονται πιο κατανοητά τα οφέλη της ομαδικής ασφάλισης σε εργοδότες, εργαζόμενους και κοινωνία.

Για τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη:

Το πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, ανεξαρτήτως της θέσης ή των ετών προϋπηρεσίας τους και το συνολικό κόστος θα καλυφθεί αποκλειστικά από την επιχείρηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος, όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν θα έχουν την δυνατότητα να ασφαλίσουν και μέλη της οικογενείας τους, με ιδιαίτερα χαμηλό οικονομικό αντίκτυπο.

Αυτή η επιπρόσθετη παροχή, αποτελεί μέρος της υπάρχουσας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία ανανεώθηκε και υπεγράφη από την επιχείρηση και τα πιο αντιπροσωπευτικά Σωματεία Εργαζομένων της.

Διαβάστε: Πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης για 24.000 εργαζομένους στον Σκλαβενίτη

Κινητικότητα και σε άλλες επιχειρήσεις – τα οφέλη

Αν και έχουν επισημανθεί αρκετές φορές τα οφέλη των ομαδικών ασφαλίσεων τόσο για τον εργοδότη όσο και τους εργαζόμενους, οι επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης είχαν κυρίως το βλέμμα τους το πως θα επιβιώσουν ή στην καλύτερη περίπτωση πως θα διατηρήσουν τζίρους και κέρδη.

Ωστόσο, σημαντική πρόκληση αποτελεί και η αφοσίωση των εργαζόμενων προς την εταιρεία, στοιχείο ικανό να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας έρχονται να το καλύψουν οι ομαδικές ασφαλίσεις αλλά και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον στις επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους, ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Το τελευταίο διάστημα η τάση στις ομαδικές ασφαλίσεις είναι ανοδική και οφείλεται επίσης στην συρρίκνωση του επιπέδου παροχών του δημοσίου συστήματος ασφάλισης σε υγεία και σύνταξη που έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα στους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα, στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην “Διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων” στον κλάδο Ζωής η αύξηση είναι εντυπωσιακή κατά 54,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής χρονιάς.

Εν κατακλείδι, η περίπτωση του Σκλαβενίτη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράδειγμα για την αγορά, και το ενδιαφέρον να μετατοπιστεί εντονότερα στην ραχοκοκαλιά της οικονομίας, της μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε εδώ: Κινητικότητα στην αγορά για ομαδικά ασφαλιστήρια

Στα βασικά οφέλη ενός ομαδικού ασφαλιστηρίου

-Ενισχύεται το προφίλ του εργοδότη και της εταιρείας με την παροχή ανταγωνιστικού πακέτου ανταμοιβών

-Δημιουργείται μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές

-Αποτελεί έξτρα κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας από τους εργαζόμενους

-Προστατεύεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των οικογενειών τους, σε περίπτωση ενός απρόσμενου και ατυχούς συμβάντος για τον εργαζόμενο

-Υπάρχουν φορολογικά οφέλη

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*