ATHENS REAL ESTATE EXPO: Το σήμερα και το αύριο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα

Στο εκθεσιακό κέντρο HELEXPO MAROUSSI πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με τίτλο «Το σήμερα και το αύριο της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα». Μέσα σε μια συζήτηση που διήρκεσε πάνω από 4ώρες, οι  400παρευρισκόμενοι, επαγγελματίες του κλάδου, εκπρόσωποι επιμελητηρίων αλλά και απλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να ενημερωθούν για την υπάρχουσα κατάσταση, τις τάσεις και το μέλλον του real estateστην Ελλάδα.

Οι ομιλητές της εσπερίδας, εξειδικευμένοι επαγγελματίες του κλάδου, όπως ο Πρόεδρος της Hotelbrain Πάνος Παλαιολόγος και ο Head of Strategy της Blueground ΧάρηςΜακρυνιώτης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως ο Αναστάσιος Καραγάνης(επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Ερευνητής και σύμβουλος οικονομικών της ακίνητης περιουσίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κος. ΦώτηςΜουζάκης. Σημαντική ήταν και η παρουσία των επιμελητηρίων. Πιο συγκεκριμένα το παρών έδωσαν το Ελληνοτουρκικόεπιμελητήριο που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, κ. ΠαναγιώτηΚουτσίκο,το Ελληνοκινεζικό, με τον Αντιπρόεδροκ. ΝικόλαοΓιαννίδη, το ΤεχνικόΕπιμελητήριοΕλλάδος(ΤΕΕ) με τον εκπρόσωπό του κ. ΙωάννηΜαχίκα, Γενικό Γραμματέα, καθώς και η ΠανελλήνιαΟμοσπονδίαΦοροτεχνικώνΕλεύθερωνΕπαγγελματιών(Π.Ο.Φ.Ε.Ε) μετονΑντιπρόεδροκ. ΔημήτριοΤσαμόπουλο.

Η εσπερίδα αποτέλεσε την πρώτη ανοιχτή συζήτηση, όπου ομιλητές και παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις -συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους- , με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα του κλάδου του real estate στον ελλαδικό χώρο, ενώ τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

To αναλυτικό περιεχόμενο της κύριας θεματολογίας:

  • Απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα από πολίτες των τρίτων χωρών
  • Κίνα: η πρωταθλήτρια της Ελληνικής Golden Visa
  • Eξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση “Energy Scouts” (στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος)
  • Η αγορά τουριστικών ακινήτων
  • Νέες τάσεις στην ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Πρόσφατες εξελίξεις σε τεχνολογικά θέματα της ελληνικής ακίνητης περιουσίας
  • Στατιστικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα/

      Εξελίξεις στο χώρο και στο χρόνο

  • Η φορολογία ακινήτων στο real estate


GOLDEN VISA

Ένα από τα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν το φαινόμενο της Golden Visa. Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Γιαννίδης, εξήγησε τα κριτήρια και τη διαδικασία απόκτησης της Golden Visa, καθώς και τα δικαιώματα-προνόμια που παρέχει στον κάτοχό της. ΕπίσηςπαρουσίασεταδεδομένατωνεπενδύσεωνπουπροέρχονταιαπότηνGolden Visa καιμοιράζονταιποσοστιαίαστηνΕλλάδασε72% στηνΑττική, 10% στηΘεσσαλονίκηκαι5% στηνΚρήτη, ενώτουπόλοιπο13% σεάλλεςπεριοχέςτηςΕλλάδας.

«ΜεασφάλειαμπορούμεναχαρακτηρίσουμετηνΚίναπρωταθλητήτηςGolden Visa, καθώςκαταλαμβάνειτο50% έχονταςαποκτήσει4154 Golden Visa απότο2013 μέχρισήμερα, μεδεύτερητηΡωσίακαιτρίτητηνΤουρκία» σημείωσεμεταξύάλλωνοΑντιπρόεδροςκ. ΝικόλαοςΓιαννίδηςκαιτόνισετηνπροσπάθειακαλύτερηςκαιάμεσηςσύνδεσηςτωνδύοχωρώνμέσωτηςAir China.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κινέζοι κάτοχοι της Golden Visa αξιοποιούν περισσότερο από όλους τους άλλους τη δυνατότητα άδειας διαμονής συζύγου και παιδιών κάτω των 24 ετών, φέρνοντας τις οικογένειες τους στην Ελλάδα. Από την πλευρά των μεμονωμένων αδειών τα πρωτεία κατέχουν οι Ρώσοι, με τους Τούρκους να ακολουθούν. Άλλο ένα στοιχείο, όχι τόσο γνωστό, που παρουσιάστηκε είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν για την Golden Visa οικογένειες, αλλά και μεμονωμένοι επενδυτές από το Ιράκ και το Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού σχετικά με το αν υπάρχει ανοδική η πτωτική τάση στις κινέζικές επενδύσεις στη χώρα, ο Αντιπρόεδρος στάθηκε στο ότι: «ΟιΚινέζοιεπενδυτέςανησυχούνγιατηνπολιτικήσταθερότητατηςχώρας, καινιώθουνμιαοικονομικήαστάθεια. Οιίδιοισυχνάέχουναπαιτήσειςοιοποίεςδενκαλύπτονται, ενώτουςεπιβαρύνειτοCapital Control πουέχειεπιβάλειηΚίναγιαναπεριορίσειτηνεκροήχρημάτωναπότηχώρα. Παρόλααυτά, ηζήτησησυνεχίζειναυπάρχειέντονακυρίωςστηνπεριοχήτωννοτίωνπροαστίων.»

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου κ. Κουτσίκος περιέγραψε το προφίλ του Τούρκου επενδυτή και τις ανάγκες του: «ΟιΤούρκοιεπενδυτέςενδιαφέρονταιγιαόλουςτουςτομείςεπενδύσεων, ανκαιοφόβοςτωνιδιαιτεροτήτωντηςελληνικήςοικονομίαςτατελευταίαχρόνιατουςκάνεισυντηρητικούς. Οιεπενδύσειςπουέχουνγίνειμέχριστιγμήςξεπερνούντα400.000.000€, κυρίωςστοντουρισμό, αγοράζονταςμετοχέςσελιμάνια, μαρίνεςκαιεπιχειρήσεις.ΑρνητικόαντίκτυποστιςεπενδύσειςαπόΤουρκίαπροκαλείηυποτίμησητηςτουρκικήςλίρας, καθώςτετραπλασιάζειτοκόστοςτηςεπένδυσης.»

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Σακάς αντιπροσωπεύοντας το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο δήλωσε ότι: «Πέρααπότησχέσηδανειοληψίαςπουυπάρχειανάμεσαστιςδύοχώρες, ηΓερμανίαείναιηδεύτερηκατάσειράχώρα, όσοναφοράστιςεμπορικέςκαιεξαγωγικέςσχέσειςτηςΕλλάδας. ΤοενδιαφέροντωνεπενδυτώνστηνΕλλάδαστρέφεταιπροςτιςτουριστικέςδομέςτηςχώρας.»

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ιωάννη Μαχίκα, ο οποίος στάθηκε στην επιτακτική ανάγκη της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου έως το 2020, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα που δεν το έχει ολοκληρώσει. ΑυτήντηστιγμήηκαταγραφήόλωντωνπράξεωνσχετικάμεακίνηταστηνΕλλάδαέχειφτάσεισεέναποσοστότου24%. Επίσηςητακτοποίησητωναυθαιρέτωνδενξεπερνάτοποσοστότου30%.Η πρόταση του επιμελητηρίου είναι η κατάρτιση ψηφιακού χάρτη (θα περιλαμβάνει και δασικές εκτάσεις, αιγιαλό και παραλίες) έως το 2022, κάτι το οποίο θα λύσει την τεράστια γραφειοκρατία, θα ευνοήσει τις επενδύσεις και θα φέρει την Ελλάδα σε προνομιακή θέση έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Έναν νέο δείκτη αξιών ακίνητης περιουσίας παρουσίασε ο Ερευνητής και σύμβουλος οικονομικών της ακίνητης περιουσίας (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) κ. ΦώτηςΜουζάκης. Ο δείκτης έρευνας αξιών του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών βασίζεται στη γνώμη μεσιτών και θα εφαρμοστεί πειραματικά το Σεπτέμβριο για την περιοχή που καλύπτει το κέντρο της Αθήνας. «Οιδείκτεςείναιπολύσημαντικοί, καθώςδίνουνεγκυρότητακαιαξιοπιστίασταδεδομένα, κάτιτοοποίοείναιαπαραίτητογιαναυπάρξουνμεγάλεςεπενδύσεις» Σε ερώτηση που τέθηκε από το κοινό σχετικά με την Golden Visa, έδωσε μια διαφορετική άποψη δηλώνοντας ότι: «Δενέχειπροσφέρειταπροβλεπόμενα, ήτανέναβοήθημαστηνπερίοδοτηςκρίσης, αλλάδενέχειφέρειστηνΕλλάδασοβαρέςεπενδύσειςκαιαυτόθαέπρεπεναπροβληματίζει

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (ΠανελλήνιαΟμοσπονδίαΦοροτεχνικώνΕλεύθερωνΕπαγγελματιών),κ. ΤσαμόπουλοςΔημήτριος, στάθηκεστογεγονόςότιοιμηανταγωνιστικέςτιμέςτηςΕλλάδας  σεσχέσημεάλλεςΕυρωπαϊκέςχώρεςδενευνοούντηζήτηση. Παρουσίασεεπίσηςτανέαδεδομένασεσχέσημετηνκλίμακατωνσυντελεστώνφορολόγησηςεισοδήματοςαπόακίνητα,  ηοποίαεπηρεάζεικαιτουςιδιοκτήτεςπουενοικιάζουνακίνητασεκαθεστώςβραχυχρόνιαςμίσθωσης(AIRBNB). Συγκεκριμένα: Συντελεστής15 απόέσοδα0-12.000€, 35 για12.000-15.000€ και45 για35.000€ καιάνω.

Σε ερωτήσεις που τέθηκαν σχετικά με την άνοδο των τιμών και τις αιτίες απάντησε: «Οιτιμέςτωνσυμβολαίωνσεσχέσημεταπρώταχρόνιατηςκρίσης, πουπολλέςφορέςήτανμικρότερεςτηςαντικειμενικήςαξίας, έχουναυξηθείσεέναποσοστότου30-60%. ΗGolden Visa καιταAIRBNB έχουνπαίξεισημαντικόρόλοσεαυτό

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του για την Golden Visa τοποθετήθηκε ως εξής: «ΌτανστηΓερμανίαμε350.000€ μπορείκάποιοςκαιναεπενδύσειαλλάκαιναπάρειάδειαδιαμονής, χωρίςτηνΕλληνικήγραφειοκρατία, μοιραίατοπακέτομαςδενείναιτόσοανταγωνιστικό.» Επίσης τόνισε ότι: «ΑνασταλτικόπαράγονταστιςεπενδύσειςαποτελείηκατάργησηφοροαπαλλαγώνστουςκατοίκουςεξωτερικούπουεπενδύουνστηνΕλλάδα

Ο κ. ΑναστάσιοςΚαραγάνης(επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) έδωσε μια γενική εικόνα της αγοράς δηλώνοντας ότι: «Έχειαλλάξειηαγοράκαιηαντίληψηγιαταακίνητα, μακυρίωςέχειαλλάξειοτρόποςκαιορυθμόςπουχτίζουμε, κάτιπουείχεενισχυθείαπόταδάνειαπουπιοεύκολαχορηγούσανοιτράπεζεςπροκρίσης». Ο επίκουρος καθηγητής μίλησε και για θέματα σχετικά με την κατασκευαστική αγορά: «Βάσειδημογραφικώνδεδομένωνυπάρχειτοπλαίσιοώστεναέχουμεπαραπάνωαπόένασπίτι(μέσωκληρονομιάς). ΤασπίτιαστηνΕλλάδαέχουνπολλάτετραγωνικάκατάμέσοόρο, ενώδενείναικαιπολύπαλιά(15-37 χρόνια)» καταλήγοντας στο ότι: «Ανδεναυξηθείοπληθυσμόςδενυπάρχειλόγοςναχτίζουμε»

Το κοινό και οι ομιλητές «έδωσαν ραντεβού» στην επόμενη ATHENS REAL ESTATE EXPO 2020,με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και ενημέρωση γύρω από το ενδιαφέρον θέμα της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*