Πεδίο ευκαιριών για ασφαλιστές: Real estate, αστική ευθύνη, cyber security

Πλώρη για περαιτέρω εργασίες έχουν βάλει οι ασφαλιστές εν μέσω πάντα των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τις αλλαγές σε επίπεδο εργασίας, αναγκών και προϊόντων σταδιακά.

του Βάιου Κρόκου

Τα σημάδια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – στον απόηχο του αρχικού σοκ της πανδημίας – είναι θετικά, ενώ οι προσδοκίες που απορρέουν από τα κοινοτικά κονδύλια, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία είναι υψηλές και ικανές να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, με τις οποίες προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη 6,5% για φέτος (υψηλότερη από το 6,1% που δίνει η κυβέρνηση) και αρνητικό πληθωρισμό σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή!

Στην έκθεση του Απριλίου με την πανδημία να βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, το ΔΝΤ προέβλεπε για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,8% για φέτος και 5% για το 2022

Υπό το πρίσμα ότι η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς συνδέεται πάντα με το εγχώριο ΑΕΠ και τη πορεία συνολικά της ελληνικής οικονομίας, οι εκτιμήσεις και για το κλάδο παραμένουν  ευοίωνες.

Για την ακρίβεια τα στοιχεία της ασφαλιστικής παραγωγής ως τώρα για το 2021 είναι θετικά καθώς αυξήθηκε κατά 9,5% το πρώτο 8μηνο.

Ενσωματώνοντας και το μήνα Αύγουστο, στις  ασφαλίσεις ζωής η άνοδος της παραγωγής είναι 15,3% καις στις ασφαλίσεις ζημιών 4,8% για τη περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2021 σε σχέση με τη περυσινή αντίστοιχη περίοδο.

Αισιόδοξες προβλέψεις και επιμέρους τομείς

Στο πρόσφατο συνέδριο Insurance Intermediaries Forum 2021 ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Μιχάλης Τζωρτζωρής περιέγραψε τη σημερινή εικόνα, διαβλέποντας παράλληλα θετικά νέα για την αγορά.

“Το 2021 ξεκίνησε με ένα δυνατό επτάμηνο. Επανερχόμαστε στο ρυθμό του 2019. Η παραγωγή υπολείπεται από το 2009 που είμασταν στα 5,5 δισ. Ευρώ. Πρέπει όμως να δούμε τι έκανε εκείνη την περίοδο η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά”, σημείωσε, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: “Προβλέπω έκρηξη ασφαλιστικής παραγωγής την επόμενη δεκαετία, ωστόσο όχι για όλους (σημειώνοντας πως δεν θα μπορέσουν να προσαρμουστούν στις νέες συνθήκες). Το μήνυμα μου είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία”.

Στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Κωνσταντίνος Καλημέρης, Corporate and Car Manufacturers Manager, Allianz Ελλάδoς επεσήμανε από τη πλευρά του πως “τώρα η ευκαιρία να ανοίξει η «βεντάλια» των διαμεσολαβητών από άποψη παρασχόμενων υπηρεσιών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο μέλλον ιδιαίτερο ασφαλιστικό ενδιαφέρον θα παρουσιάσει ο τομέας του real estate, όπως και ο τομέας της αστικής ευθύνης και το cyber security”.

Υπενθυμίζεται πως θετικά ήταν τα νέα και από την ασφάλιση κινδύνων γύρω από τις Αστικές Ευθύνες. Χαρακτηριστικό είναι πως το 2020 υπήρξε σημαντική άνοδος στο πλήθος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Αυτά διαμορφώθηκαν στις 152.356 έναντι 139.699 το 2019.

Οι δηλωθείσες ζημιές βέβαια ήταν αισθητά μικρότερες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα: Ανήλθαν στις 5.791 το 2020 έναντι 9.626 το 2019. Συνολικά, το 2020 πληρώθηκαν αποζημιώσεις 2,51 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ περίπου για τις αντίστοιχες ζημιές ανά έτος.

Όσον αφορά το κομμάτι των κυβερνοεπιθέσεων και το ρόλο που διαδραματίσει η ασφαλιστική βιομηχανία οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. H υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός λόγω της πανδημίας του COVID-19 αύξησε το μέσο συνολικό κόστος περιστατικών παραβίασης, το οποίο έφτασε τα $4,24 εκατομμύρια.

Επίσης, οι οργανισμοί που απασχολούσαν περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού τους εξ αποστάσεως χρειάστηκαν 58 ημέρες περισσότερο χρόνο για τον εντοπισμό και τον περιορισμό της παραβίασης (ΙΒΜ Cost of Data Breach Report 2021).

Με την εκρηκτική αύξηση των επιθέσεων ransomware, οι οποίες δεν περιορίζονται από γεωγραφικά όρια, και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, οι επιθέσεις έχουν εξελιχθεί κάνοντας οποιαδήποτε εταιρεία δυνητικό θύμα τους, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος ανάληψης κινδύνου από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα απασχολήσουν και το φετινό συνέδριο: Cyber Insurance & Incident Response Conference 2021

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*