Στον ρυθμό του Real Estate το Bancassurance

Άκρως απογοητευτικά είναι τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς και την εξέλιξη των τιμών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και οι δύο δείκτες κυριολεκτικά κατακρημνίζονται, αποτυπώνοντας κατ΄ αντιστοιχία την πορεία του bancassurance στο τομέα των ακινήτων, από το 2010 και μετά, οπότε δηλαδή η οικονομία εισήλθε στο σκληρό πυρήνα της ύφεσης, στην εποχή δηλαδή των μνημονίων.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτουν όλο το μέγεθος του προβλήματος. Ειδικότερα, το 2012 το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων σημείωσε μια πτώση της τάξης του 35,76% σε σχέση με το 2011, το 2013 η πτώση ήταν σε ετήσια βάση 44,78%, το 2014 -42,45% και το 2015 -28,06%.

 Στο μεταξύ, βάσει στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία στηρίζονται σε εκτιμήσεις δεδομένων από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν από το 2008 έως το 2016 κατά 41,3% (σε ονομαστικούς όρους), ενώ κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικότερα -43,6% στην Αθήνα και -45,5% στη Θεσσαλονίκη, έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-38,7%) και των λοιπών περιοχών (-37,4%).

 Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, σωρευτικά από το α’ εξάμηνο του 2010 έως και το α’ εξάμηνο 2016 για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας εμφανίζουν σχεδόν την ίδια μείωση, κατά 30,2% και 30,1% αντίστοιχα.

 Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, σχολιάζοντας τα ανωτέρω σημειώνουν ότι, τα έσοδα του κλάδου από το bancassurance έχουν μειωθεί δραματικά. Πρόκειται για μια κατηγορία ασφαλιστικών προγραμμάτων η οποία ουσιαστικά δεν κινείται και θα διατηρήσει αυτή την εικόνα, όσο ο τομέας του real estate δεν επιδείξει σημάδια ανάκαμψης και φυσικά όσο οι τιμές των ακινήτων παραμένουν καθηλωμένες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*