Το Real Estate στο επίκεντρο των ασφαλιστών..ναι μεν….αλλά

της Ελενας Ερμείδου

Εμπόδια στις ασφαλιστικές που θέλουν να επενδύσουν στο κλάδο του  Real Estate βάζει το Solvency λόγω των κεφαλαιακών υποχρεώσεων που δημιουργεί. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση Ακινήτων  (EPRA) ζητά από  στους νομοθέτες  του νέου καθεστώτος Solvency II να προβούν σε αλλαγές, χαμηλώνοντας τον πήχυ των υποχρεώσεων για την συγκεκριμένη κατηγορία κεφαλαίων.

H  EPRA συγκεκριμένα δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της τονίζει πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές οι οποίοι σχεδιάζουν να επενδύσουν σε εισηγμένες εταιρείες του κλάδου είναι το βαρύ φορτίο υποχρεώσεων που επιβάλλει το Solvency II.

Η EPRA και άλλα Ευρωπαϊκά λόμπυ ως εκ τούτου ασκεί έντονες πιέσεις ώστε να μειωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις σύμφωνα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν  για τις εταιρείες από το 39% στο  25%. Παρατηρεί δε, πως αν οι απαιτήσεις μειωθούν η κεφαλαιοποίηση των μεγαλυτέρων εταιρειών του κλάδου που βρίσκονται στο δείκτη θα φτάσει τα 500 δισεκ. ευρώ από τα 247 δισεκ. ευρώ που είναι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το κλάδο των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον αρκετοί θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικές ενώ, ήδη κάποιες συναλλαγές έχουν ολοκληρωθεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*