Πράσινο φως στις Προσωπικές Ιδιωτικές Συντάξεις

της Ελενας Ερμείδου

Υπέρ των Κανόνων που περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν ψήφισε χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ΕΚ το πανευρωπαϊκό αυτό προϊόν υπόσχεται me πολύ απλό τρόπο την ασφάλεια των καταναλωτών ενώ δεν έχει σχεδιαστεί με στόχο να αντικαταστήσει συντάξεις του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, αντίθετα να συμβάλει στην ενίσχυση των θεμελίων της κοινωνικής Ευρώπης.

Το Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν θα εποπτεύεται από την EIOPA τονίζει το ΕΚ και θα περιέχει ξεκάθαρες πληροφορίες για κάθε χρήστη. Επί πλέον θα απαιτείται η λήψη χρηματοοικονομικών συμβουλών προκειμένου οι αποταμιευτές να ξέρουν καλά τι αγοράζουν και τι να προσδοκούν.

Οι κανόνες θα πρέπει να φέρουν την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν διοχετευτούν στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με δήλωση του Gabriel Bernardino, προέδρου της EIOPA ο κανονισμός αυτός είναι ένα σημαντικό βήματα που δίνει στους Ευρωπαίους πολίτες το εναλλακτικό δικαίωμα να αποκτήσουν ένα προϊόν βιώσιμο προκειμένου να καλύψουν το συνταξιοδοτικό κενό. Η EIOPA σε συνεργασία με τις Εθνικές Αρχές των Κρατών – Μελών θα διασφαλίσει την σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των Κανονισμών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής το Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν θα συμβάλλει στην αύξηση των κεφαλαίων για ιδιωτικές συντάξεις κατά 2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Ωστόσο σύμφωνα με την Insurance Europe και τον Nicolas Jeanmart, επικεφαλής των των προσωπικών ασφαλίσεων, γενικών ασφαλίσεων και μακροοικονομικών είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνουν προβλέψεις ως προς το αν οι καταναλωτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρουν προς αυτό το προϊόν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*