Μήνυμα Σαρρηγεωργίου: «Στόχος μας να ενισχύσουμε την προσφορά μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία»

Σε μήνυμά του με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης της ΕΑΕΕ για τα πεπραγμένα του 2018, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου διαμηνύει ότι στόχος της ΕΑΕΕ είναι «να ενισχύσουμε το ρόλο μας και την προσφορά μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, δίνοντας λύσεις σε σοβαρά ζητήματα».

Ο κ. Σαρρηγεωργίου στο μήνυμά του απαριθμεί τα επιτεύγματα των Ελλήνων ασφαλιστών το περασμένο έτος, αλλά και τους νέους στόχους τους.

Το μήνυμα του κ. Σαρρηγεωργίου:

Το 2018 ήταν μία χρονιά με σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα αλλά και για την ασφαλιστική αγορά. Θετικό ήταν το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και ο ρυθμός ανάπτυξης ενισχύθηκε σε σχέση με το 2017.

Η ελληνική οικονομία βελτιώθηκε σε ανταγωνιστικότητα και αύξησε της εξωστρέφειά της, ενώ το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Ως Κράτος έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, την ανεργία που παρότι μειώθηκε παραμένει υψηλή, τη χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και το ζήτημα των επενδύσεων.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, στενά συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας, το 2018 κινήθηκε ανοδικά, κλείνοντας με αύξηση 1,8% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

Από τα αξιοσημείωτα της χρονιάς για την ασφαλιστική αγορά είναι η πρόοδος που οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρίες έκαναν τόσο σε ποσοτικά όσο και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κεφαλαιακά, η ασφαλιστική αγορά είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιριών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2012, ξεπερνώντας τα €3,7 δισ. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίων, συνολικού ύψους περίπου €2 δισ. από τους ίδιους τους με-τόχους των ασφαλιστικών εταιριών για την κάλυψη των απωλειών του PSI. Επιπλέον, μεγάλα βήματα έγιναν στην εταιρική διακυβέρνηση αλλά και στην αύξηση της διαφάνειας στην πορεία προσαρμογής στο πλαίσιο του Solvency II.

Η ασφαλιστική αγορά αποτελεί μεγάλο θεσμικό επενδυτή της χώρας με επενδύσεις ύψους €14 δισ., οι οποίες είναι μάλιστα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Είναι, επίσης μεγάλος εργοδότης με 9.700 άμεσα απασχολούμενους και πάνω από 20.000 διαμεσολαβητές και άλλους συνεργάτες. Έχουμε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο φερεγγυότητας, το Solvency II και εποπτευόμαστε αυστηρά από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με βάση όλα τα παραπάνω και όπλα την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουμε κύριοι στόχοι μας είναι να ενισχύσουμε το ρόλο μας και την προσφορά μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, δίνοντας λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Κράτους:

• στις συντάξεις, δίνοντας βιώσιμη λύση στο πρόβλημα μέσω ενός πραγματικού συστήματος 3 πυλώνων το οποίο πέραν του 1ου πυλώνα, της κοινωνικής ασφάλισης δηλαδή που λειτουργεί διανεμητικά, θα δίνει ουσιαστική βαρύτητα στον 2ο (επαγγελματική ασφάλιση) και στον 3ο πυλώνα (ιδιωτική ασφάλιση) οι οποίοι λειτουργώντας κεφαλαιοποιητικά, θα συ-γκεντρώνουν κεφάλαια που θα αναπτύξουν την οικονομία και θα βελτιώσουν τη διαφάνεια του συστήματος.

• στην υγεία, όπου μέσω καλύτερου συντονισμού μεταξύ δημοσίου και ιδι-ωτικού τομέα, οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες παροχές σε σχέση με τα χρήματα που πληρώνουν.• στις φυσικές καταστροφές, διασφαλίζοντας τις περιουσίες των πολιτών μέσω ενός συστήματος καθολικής ασφάλισης κατοικιών, που θα ξεκινά από το σεισμό και θα επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλους καταστροφικούς κινδύνους.

Οι τρεις αυτοί μεγάλοι φάκελοι συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του έργου της ΕΑΕΕ το 2018 και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν το 2019 σε συνδυασμό με τις δράσεις για την αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης που περιλαμβάνουν ένα ευρύτατο πλάνο επικοινωνίας με στόχο τη διάδοση της αξίας της ασφάλισης. Τα θέματα είναι περίπλοκα και μακροπρόθεσμα και οι συνθήκες όχι πάντα ευνοϊκές. Εμείς, συνεχίζουμε και εντείνουμε το έργο και τις προσπάθειές μας και βρισκόμαστε πάντα κοντά στον Έλληνα πολίτη, εξασφαλίζοντάς τον απέναντι σε κάθε δυσκολία.

Διαβάστε επίσης:

Α. Σαρρηγεωργίου: Στο Solvency II ανταποκρίθηκε το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*