Insurance Europe: Η Solvency ΙΙ να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα με βάση τους κινδύνους

Η Insurance Europe, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της  EIOPA να παράσχει τεκμήρια σχετικά με τη βιωσιμότητα του Πυλώνα Ι της Solvency ΙΙ δηλώνει ότι  οι βιώσιμες επενδύσεις μπορούν συχνά να αποτελούν καλές επενδυτικές ευκαιρίες, αν ταιριάζουν με τις ανάγκες του προφίλ κινδύνου. Γενικά, σημειώνει ότι η ελκυστικότητα οποιασδήποτε επένδυσης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Παράλληλα, τονίζει πως οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διακυβερνητικοί παράγοντες (ESG) δεν αρκούν για να θεωρηθεί μια βιώσιμη επένδυση ως καλή επενδυτική ευκαιρία. Είναι ζωτικής σημασίας η Solvency II να παραμείνει ένα σύγχρονο πλαίσιο βασισμένο στον κίνδυνο και να αποφευχθεί η επιβολή επενδυτικού πλαφόν με βάση μια απλοϊκή προσέγγιση ταξινόμησης όλων των περιουσιακών στοιχείων σε «πράσινο ή καφέ». Η Solvency II θα πρέπει να μετρά τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι ασφαλιστές κατά την επένδυση και – μόνο εάν υπάρχει απόδειξη ότι οι παράγοντες ESG μπορούν να έχουν αντίκτυπο στο προφίλ κινδύνου μιας επένδυσης – θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στο πλαίσιο.

Η Insurance Europe δήλωσε σύμφωνη γενικά με την εισήγηση-ανάλυση της EIOPA για τους κινδύνους και τους παράγοντες ESG, ωστόσο ανέφερε ότι μια σειρά εμποδίων περιπλέκει τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων κλιματικής αλλαγής σε εταιρική κλίμακα. Τα προσκόμματα αυτά αφορούν στην έλλειψη σαφών κανόνων για την ταξινόμηση των βιώσιμων δραστηριοτήτων, στην έλλειψη ποσοτικών δεδομένων για τις εταιρείες, στην κακή ποιότητα των δεδομένων και στις ασαφείς μεθοδολογίες.

Διαβάστε εδώ το response letter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*