Α. Σαρρηγεωργίου: Το ασφαλιστικό κενό προστασίας είναι επικίνδυνα μεγάλο, σε σχέση με την Ευρώπη

Στη σημασία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και την αύξηση των φορολογικών κινήτρων ώστε να καλυφθεί το κενό στην ασφαλιστική προστασία, σε όλα τα επίπεδα, επικεντρώθηκε η χθεσινή, επιτυχημένη, εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, γνωστοποίησε πως η ένωση σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα αντασφάλισης, επεξεργάζεται, και σύντομα θα προτείνει στην κυβέρνηση λύσεις ΣΔΙ.Τ για περιπτώσεις αποζημιώσεων σε μεγάλες καταστροφές.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει κενό προστασίας σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, όταν παραστεί ανάγκη να πληρώνει εξ ίδιων δυνάμεων τις ζημιές ο ανασφάλιστος ή μερικώς ασφαλισμένος Έλληνας, απέχοντας αρκετά από τον μέσο Ευρωπαίο – κι αυτό είναι κάτι που πλήττει περισσότερο τους μη έχοντες, καθώς έχουν ανάγκη τη συμπληρωματική ιδιωτική κάλυψη.

Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι στη χώρα μας το κενό προστασίας είναι επικίνδυνα μεγάλο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είναι στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως είπε, με τους κινδύνους να αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα (υγεία κλιματική αλλαγή κλπ.). «Πρέπει να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση» πρόσθεσε.

Για την υγεία το 2021, όπως είπε, οι Έλληνες ξόδεψαν 17 δισ. ευρώ και μόλις 700 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλιστικές και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ τα έβαλαν από την τσέπη τους. Δηλαδή διπλάσιο ποσοστό από το μέσο Ευρωπαίο», τόνισε.

«Μέσα στην κρίση η αγορά μας μπήκε στο Solvency II κι έχουμε από τους ψηλούς δείκτες φερεγγυότητας στη Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

«Πρέπει να εξετάζουμε αν θα μείνουνε σε ένα μοντέλο που όλα θα τα περιμένουνε από το κράτος ή όχι. Διότι μπορεί να γίνονται κινήσεις, όπως το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ και η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων – αρκεί να πέσει το όριο στο 1 εκατ. ευρώ – και το ΤΕΚΑ, αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια».

Για τα ανασφάλιστα οχήματα υπενθύμισε ότι ένα στα δέκα αμάξια που κυκλοφορεί είναι ανασφάλιστο, αλλά συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ κοντά για να εξαλειφθεί αυτό το κοινωνικά επιζήμιο φαινόμενο».

Για την υγεία τόνισε ότι επιβάλλεται 15% φόρος ασφαλίστρων «αλλά χρειάζονται κίνητρα και όχι αντικίνητρα».

«Δεν θέτουμε δίλημμα κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης, ούτε αυτή η συζήτηση αφορά στο μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά αφορά στην κάλυψη του πολίτη με υπερκομματική διάθεση και μας ξενίζει που λείπει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση από την εκδήλωση αυτή» κατέληξε ο πρόεδρος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*