Πρόστιμο – μαμούθ στη Google λόγω GDPR

Αντιμέτωπος με μεγάλο πρόστιμο είναι ο «κολοσσός» τεχνολογίας Google λόγω του νέου νόμου GDPR.

 Στη Γαλλία, η αρμόδια αρχή CNIL αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο ύψους 50 εκατ. ευρώ καταγγέλλοντας την εταιρεία για έλλειψη διαφάνεια όσον αφορά στην ενημέρωση των χρηστών για τα προσωπικά δεδομένα.

Επιπλέον οι κατηγορίες αφορούν και στο γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα για τη λήψη συγκατάθεσης εκ μέρους των χρηστών.

 Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη χώρα, ο διαδικτυακός κολοσσός δεν νομιμοποίητο να προχωρήσει στην επεξεργασία δεδομένων χρηστών   προκειμένου να να εξατομικεύσει υπηρεσίες.

Η πράξη αυτή αντίκειται στον Γενικό Κανονισμό για τα Προσωπικά Δεδομένα ανέφεραν.

Οι γαλλικές Αρχές αποφάνθηκαν ότι η Google δεν είχε σαφή συγκατάθεση από τους χρήστες  προκειμένου να προχωρήσει στην επεξεργασία δεδομένων καθώς κάποιες από τις πιο βασικές πληροφορίες ήταν διάσπαρτες σε πολλά σημεία του επίμαχου εγγράφου του Κανονισμού.

Από τη στιγμή μάλιστα που οι χρήστες έπρεπε να περιηγηθούν αρκετά και να φθάσουν στις επίμαχες αναφορές περί διαχείρισης δεδομένων μετά από 6 ενέργειες, όπως αποφάσισαν οι γαλλικές Αρχές, οι ίδιοι δεν είχαν ολική εικόνα για το είδος και την έκταση της επεξεργασίας.

Ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να αντιληφθούν πλήρως τους όρους καταλήγει η CNIL.

Με πληροφορίες από Le Monde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*