Το πρόστιμο στους ηλικιωμένους ανεμβολίαστους αναστέλλεται, δεν καταργείται

Διευκρινίσεις για την αναστολή της επιβολής του προστίμου στους ανεμβολίαστουςάνω των 60 ετών αλλά και το περιστατικό με το έγγραφο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ, δίνει ο υπουργός Υγείας. Το πρόστιμο ενίσχυσε την εμβολιαστική κάλυψη στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα που πλέον φθάνει στο 90%, εξηγεί ο κ. Πλέυρης.

Περίπου 560.000 ανεμβολίαστοι πολίτες μας άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί εξ αυτών περισσότεροι από 250.000  εμβολιάστηκαν μετά την εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στην ΕΡΤ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό να έχει ξεπεράσει το 90%. Το πρόστιμο θα έχει ισχύ και θα καταλογιστεί μέχρι τις 15 Απριλίου το ποσό των 300 ευρώ.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας, τότε το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. «Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε» αποσαφήνισε ο κ. Πλεύρης. Ωστόσο,  τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι πιθανό το ενδεχόμενο σε περίπτωση πίεσης στο ΕΣΥ, το πρόστιμο να επανέλθει. «Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο» σημείωσε ο υπουργός .

Σχετικά με την αποσυμπίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων- εξιτηρίων και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Μπορεί τα κρούσματα παραμένουν σε έναν υψηλό αριθμό,  αλλά «η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι η ίδια» τόνισε ο υπουργός. Για την εικόνα στο ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης περιέγραψε  «χθες είχαμε 411 εισαγωγές και 370 εξιτήρια, δηλαδή η αναλογία παραμένει σε μια ισορροπία, ενώ στην προηγούμενη φάση είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 200 παραπάνω εισαγωγές από ότι εξιτήρια».

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*