Αν. Δρίβα: Στο 4% η ιδιωτική αποταμίευση-ασφάλιση επί του συνόλου δαπανών κοινωνικής ασφάλισης

Περί τα 66 δισ. δολ. ανέρχεται ετησίως στη χώρα μας η δαπάνη για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, το 74% της οποίας καταβάλλει το ελληνικό κράτος και μόλις 4% καταβάλλεται από ιδιωτική αποταμίευση και ιδιωτική ασφάλιση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Αναστασία Δρίβα, Strategy Analyst της Swiss Re, στην σημερινή ημερίδα της Prudential Marghios & Partners, με αφορμή την ανακοίνωση της αποκλειστικής συνεργασίας της με την Swiss Re.
Θέμα της σημερινής ημερίδας είναι η θωράκιση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Η κυρία Δρίβα συσχέτισε το δημογραφικό πρόβλημα με την λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος και παρουσίασε ασφαλιστικά συστήματα άλλων χωρών.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι στο Ην. Βασίλειο στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης το κράτος συμμετέχει με ποσοστό 58%, η οικογένεια με 10% και 32%  αφορά προσωπική αποταμίευση και ιδιωτική ασφάλιση.
Στην Ελβετία, το ασφαλιστικό σύστημα αποτελείται από 3 πυλώνες. Ο πρώτος περιλαμβάνει μία ελάχιστη στήριξη από το κράτος με υποχρεωτική συμμετοχή εργαζόμενου και εργοδότη και πρόκειται για διανεμητικό σύστημα.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στα επαγγελματικά ταμεία, απαιτεί υποχρεωτική συμμετοχή από εργοδότες και εργαζόμενους και αποτελεί κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός και αφορά την στρατηγική επένδυση, μέσα από συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Όπως αναφέρθηκε, για την λειτουργία του τρίτου πυλώνα παρέχονται και φορολογικά κίνητρα. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*