Πρόστιμο-ρεκόρ στη εταιρεία Σιούφα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Υψηλό πρόστιμο, το μεγαλύτερο που έχει στιγμής επιβληθεί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μέσω καμερών, καλείται να πληρώσει η δικηγορική εταιρεία των γιων του πρώην υπουργού και πρώην προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα. Το πρόστιμο που ανέρχεται στα 50.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στη δικηγορική εταιρεία «Σιούφας και Συνεργάτες» για το εκτεταμένο δίκτυο καμερών που έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της, σαρώνοντας κάθε κίνηση εντός αλλά και εκτός κτιρίου.

Η δικηγορική εταιρεία η οποία στεγάζεται σε ένα τεράστιο πολυτελές κτίριο στον Ταύρο και απασχολεί πλειάδα συνεργατών, ανήκει στους δύο γιους του κ. Δημήτρη Σιούφα, Γιώργο και Μάριο και δραστηριοποιείται στους πλειστηριασμούς ακινήτων και στην αγορά των κόκκινων δανείων. Θεωρείται μάλιστα ως μία πανίσχυρη νομική βιομηχανία με δεσπόζουσα θέση στις υποθέσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είσπραξης απαιτήσεων, διαταγές πληρωμής κλπ.

Ύστερα από καταγγελία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για τη λειτουργία των καμερών στις εγκαταστάσεις της δικηγορικής εταιρείας, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος , με εντολή του προέδρου της Αρχής Κωνσταντίνου Μενουδάκου. Στο πόρισμα ελέγχου καταγράφηκε ότι:

• Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης δεν περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου ή στο ταμείο, αλλά καλύπτει επιπλέον χώρους εργασίας όπου κινούνται σχεδόν αποκλειστικά εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι χώροι εργασίας περιλαμβάνουν θέσεις εργασίας, τόσο των εργαζομένων στο τηλεφωνικό κέντρο, όσο και των υπαλλήλων στον ενιαίο χώρο του γραφείου.
• Το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λαμβάνει εικόνα από τη δημόσια οδό, τα πεζοδρόμια, απέναντι κτίρια και την απέναντι κάθετη οδό, εξωτερικά της κεντρικής εισόδου της εγκατάστασης του υπευθύνου, χωρίς η λήψη να περιορίζεται σε χώρο κοντά στην είσοδο.
• Ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει αναρτήσει ενημερωτικές πινακίδες αλλά μόνο στο εσωτερικό του χώρου.
• Ο υπεύθυνος επεξεργασίας καθυστέρησε να γνωστοποιήσει τη λειτουργία του
συστήματος βιντεοεπιτήρησης στην Αρχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*