Γ. Παπαγεωργίου, Senior Risk Consultant ΑΟΝ: Οι παράγοντες κινδύνων στη προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Στους παράγοντες κινδύνων στην προστασία προσωπικών Δεδομένων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, Senior Risk Consultant AON στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου, Law Forum on Data Protection. 

Δήλωσε ότι, οι κίνδυνοι προστασίας προσωπικών δεδομένων υπάρχουν και εντείνονται από τη στιγμή που εντείνεται τόσο ο πολλαπλασιασμός των δεδομένων όσο και ο αντίστοιχος πολλαπλασιασμός των επεξεργασιών τους. Και αυτό συμβαίνει λόγω της προσπάθειας που καταβάλλεται από διαφόρους κλάδους με σκοπό να δημιουργηθούν αγαθά που να εγγυώνται μοναδικές εμπειρίες στους αποδέκτες τους.

Η δημιουργία εμπειρίας προϋποθέτει γνώση του καταναλωτή, της συμπεριφοράς του και των «θέλω» του και κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς την επεξεργασία διαφόρων προσωπικών δεδομένων. Στους παράγοντες αυτούς προστίθεται και η επέκταση του Internet of Things το οποίο μετατρέπει πολλά αντικείμενα σε «γεννήτριες» αλλά και «πομπούς» δεδομένων.

Στην προσπάθεια τους οι επιχειρήσεις να διαχειριστούν το μεγάλο όγκο δεδομένων και επεξεργασιών, αυξάνουν τον εξωπορισμό με αποτέλεσμα το πεδίο επεξεργασιών και ο διαμοιρασμός δεδομένων να επεκτείνεται γεννώντας ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

Σταδιακά, διάφορα αγαθά που δεν εμπεριέχουν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων αναμένεται να εξαφανιστούν. Οι παράγοντες αυτοί επιτείνουν αφ’ ενός τις κυβερνοαπειλές, αφ’ ετέρου τους νομικούς και κανονιστικούς κινδύνους  μιας και το πλέγμα των δεδομένων και της επεξεργασίας τους γίνεται πολύ πυκνό και συχνά δύσκολο στην απόλυτα σωστή διαχείριση του.

Κάθε επιχείρηση οφείλει να κατανοεί σωστά το πως οι παράγοντες κινδύνου συμπλέκονται μεταξύ τους σε σχέση με τη μακρόπνοη στρατηγική της και κατά πόσο την επηρεάζουν στην προσπάθεια της να δημιουργήσει προσωποποιημένα αγαθά είτε πρόκειται για προϊόντα είτε για υπηρεσίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*