Προανακριτική για τη Novartis: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν (Upd)

Κορυφώνεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση στο φόντο της υπόθεσης Novartis, με τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή που πρότεινε η κυβέρνηση.

Πριν καν, όμως, ξεκινήσει η συζήτηση αυτή καθαυτή βγήκαν τα μαχαίρια για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μετά την ανακοίνωση της προέδρου ότι θα στηθούν 10 κάλπες με βάση την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Διαβάστε επίσης: Πικραμμένος: Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση Nοvartis

Σύμφωνα με τη ΝΔ, η απόφαση αυτή είναι απολύτως λανθασμένη. Όπως υποστήριξε, συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας η  Διάσκεψη των Προέδρων έλαβε την απόφαση να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο. Κατά συνέπεια δεν δεσμεύει την Ολομέλεια. Εξάλλου, πρόσθεσε, στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο. “Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη” κατέληξε, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση επιμονής της κυβέρνησης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αντιδράσει σφοδρότατα. Στελέχη της ΝΔ, άλλωστε, άφηναν τις προηγούμενες ημέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από την αίθουσα.

Από μια άλλη οπτική, ο Μάκης Βορίδης, ζήτησε επίσης 1 κάλπη. “Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης” ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες. Συνεπώς, κατέληξε ο κ. Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Διαβάστε επίσης: Στουρνάρας: Αισχρές συκοφαντίες εις βάρος μου και της συζύγου μου

Για τη Χρυσή Αυγή, πάντως, ο λόγος που η ΝΔ ζητά μία κάλπη φανερώνει την αδυναμία της να είναι συμπαγής στην ψηφοφορία. “Εσείς σήμερα δεν παραβιάζετε τη νομική επιστήμη, αλλά την κοινή λογική και βιάζετε την πολιτική μνήμη, γιατί τον Ιανουάριο του 2013 (σ.σ. για τη Χρυσή Αυγή) η μεν ΝΔ συνηγορούσε υπέρ των πολλών καλπών και έγιναν ομηρικές μάχες και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για μια κάλπη. Έχει ο καιρός γυρίσματα. Η ΝΔ επειδή έχει σοβαρό πρόβλημα να προσέλθει συντεταγμένη και συμπαγής στην ψηφοφορία, ομιλεί για μια κάλπη. Η ψηφοφορία και η συζήτηση πρέπει να γίνει κανονικά” τόνισε ο Χρήστος Παππάς. “Με το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων η ΝΔ έσκαψε λάκκο και έπεσε σήμερα η ίδια μέσα” συμπλήρωσε.

Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας παντελώς ανυπόστατη και άκυρη. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους κ.κ. Κουρουμπλή και Ξανθό. Ο Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι στην πρόταση δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται κι επιπλέον λείπουν πρόσωπα όπως ο πρώην Υπουργός. Στο ίδιο πνεύμα, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου παρατήρησε ότι δεν αναφέρεται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε υπουργός Υγείας είναι ο Ανδρέας Ξανθός και η οποία και δεν εμπίπτει σε παραγραφή.

Διαβάστε επίσης: Αίτημα του Δ. Αβραμόπουλου προς τον Άρειο Πάγο

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το διακύβευμα είναι να μην καταλήξει η υπόθεση σαν την υπόθεση Παπαντωνίου, δηλαδή να διερευνηθεί μέχρι τέλους. “Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε” είπε ο Θανάσης Παφίλης. Ο λαός, συμπλήρωσε, πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών, ζητώντας ουσιαστικά να στηθούν κάλπες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Δύο κάλπες ζήτησε από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων. “Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν” είπε ο Μάριος Γεωργιάδης, ζητώντας να βγουν όλα στο φως. “Πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα” πρόσθεσε.

Για το Ποτάμι απαιτείται έρευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της δικαιοσύνης. “Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια” ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς, υπογραμμίζοντας πως το κυρίαρχο είναι να ερευνηθεί το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Αναφερόμενος κι αυτός στην απουσία του Π. Κουρουμπλή σημείωσε χαρακτηριστικά: “η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, να τον αφαιρεί από την πρότασή της” και ζήτησε πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής. Αυτή στη συνέχεια, όπως εξήγησε, με πλήρεις αρμοδιότητες θα ερευνήσει τα αδικήματα και τα πρόσωπα.

Παίρνοντας το λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Μαντάς σημείωσε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος περιγράφει τις διαδικασίες. “Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα” πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο. “Όλα τα άλλα περί σκευωρίας, αποτελούν επικοινωνιακά τερτίπια” υποστήριξε και ζήτησε η διαδικασία να είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. “Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως” κατέληξε, διευκρινίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει το περιεχόμενο και την ουσία της πρότασης για την ειδική επιτροπή και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Για τους ΑΝΕΛ, η Βουλή αντιμετωπίζει κάθε αναφερόμενο πρόσωπο στη δικογραφία ξεχωριστά. “Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων” ανέφερε σχετικά ο Γ. Λαζαρίδης, αποδίδοντας τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

Εντέλει, μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε δε εγέρσεως το αίτημα για μία κάλπη απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.

Ανέφερε, επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Πηγή: virus.com.gr / amna.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*