Η οικονομική κρίση «φουντώνει» τις απάτες και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Έννοιες άμεσα συνυφασμένες η «ασφαλιστική απάτη» και η «οικονομική κρίση» δημιουργούν ένα «φαύλο κύκλο» με την κρίση να οδηγεί σε αύξηση των απατών εις βάρος των ασφαλιστικών εταιριών και ταυτόχρονα η αύξηση των ασφαλιστικών απατών σε κρίση της αγοράς.
Η οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί παρενέργειες και να προκαλεί τριγμούς στις διεθνείς ασφαλιστικές αγορές, καθώς δίνει «τροφή» στις προσπάθειες εξαπάτησης των ασφαλιστικών εταιριών με στόχο τον προσπορισμό εύκολων χρημάτων…
 500 εκατ. ευρώ στοιχίζουν οι εικονικές ζημιές

Ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Ελλάς κ. Ν. Αδαμαντιάδης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα της απάτης εις βάρος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και σε πρόσφατη εισήγησή του προς την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών αναφέρει ότι «το φαινόμενο δεν είναι ασφαλώς «ελληνικής κοπής», είναι διεθνές και πλήττει με οδυνηρά αποτελέσματα την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία.

Υπολογίζεται, μάλιστα, πως το κόστος των πλαστών, δόλιων ή εικονικών ζημιών που επιβαρύνουν τον Κλάδο είναι περίπου το 15-20% του συνόλου των καταβαλλομένων ετησίως αποζημιώσεων! Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, το ποσοστό αυτό σημαίνει ένα ποσό της τάξης των 375-500 εκατ. ευρώ ετησίως!
 Στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ που λειτουργούν οργανωμένα κέντρα αντιμετώπισης της ασφαλιστικής απάτης, οι ειδικοί παρατηρούν ότι από το δεύτερο εξάμηνο μέχρι και το τέλος του 2008 παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών εταιριών μέχρι 115% περίπου στη Βρετανία και ίσως σε μεγαλύτερο ποσοστό στις ΗΠΑ.
 Η ασφαλιστική απάτη (insurance fraud) κοστίζει στην ασφαλιστική βιομηχανία του Ην. Βασιλείου πάνω από 1,6 δισ. στερλίνες το χρόνο που επιβαρύνει κατά 40 λίρες κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στις ΗΠΑ αντίστοιχα όπου η ασφάλιση νοσοκομειακής περίθαλψης είναι η πρώτη σε μέγεθος ύψους περίπου 3 τρισ. δολαρίων το μέγεθος της ασφαλιστικής απάτης αντιστοιχεί σε ασφάλιστρα ύψους 60 δισ. δολαρίων.
 Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, οι «επιβουλές» των πελατών σε βάρος των εταιριών εστιάζονται μέχρι σήμερα κυρίως στα συμβόλαια αυτοκινήτου και στα νοσοκομειακά. Ιδιαίτερα στα συμβόλαια αυτοκινήτου είναι γνωστές οι περιπτώσεις του «μαγειρέματος» μεταξύ εμπειρογνωμόνων και συνεργείων αυτοκινήτων που οδηγούν σε υπερ-τιμολογήσεις τις επισκευές σε ποσοστά 20%-30%. Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρίες επιβαρύνονται ιδιαίτερα και στις καλύψεις των νοσοκομειακών συμβολαίων από τους γιατρούς και τους κλινικάρχες ακόμα και για τις πλέον απλές ασθένειες ως συνέπεια της κατάστασης που επικρατεί.
Στελέχη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι εάν οι προσπάθειες υπερβολής στις ζημιές σταματούσαν, τότε τα ασφάλιστρα στον κλάδο αυτοκινήτου θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά όπως επίσης και τα ασφάλιστρα στα νοσοκομειακά προγράμματα. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη έχουν γίνει προσπάθειες ελέγχου του κόστους επισκευής στα αυτοκίνητα αλλά και του κόστους θεραπείας στις κλινικές από τις ασφαλιστικές εταιρίες είτε μέσω πρότασης συγκεκριμένων συνεργείων είτε μέσω αποκλειστικών συνεργασιών με κλινικές.
 Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται
Στις περιόδους κρίσης οι μεγάλες ασφαλιστικές αγορές κατακλύζονται από ευκαιριακούς και καιροσκόπους ασφαλισμένους που επιζητούν άμεσα και γρήγορα κέρδη επισημαίνουν ξένοι αναλυτές του κλάδου. Όπως αναφέρει ο Tony Jones, στέλεχος της εταιρίας Absolute Fraud Management (AFM) στο περιοδικό Insurance Day στη Βρετανία «πάντα υπάρχουν νέοι και διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να εξαπατήσουν τις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε εποχές κατά τις οποίες οι τσέπες των ανθρώπων υποφέρουν».
 Το πρόβλημα στην Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ, είναι ότι η ανίχνευση των απατών είναι πολύ μικρότερη από τις απάτες. Ενδεικτικά σύμφωνα με τον οίκο Crawford&Co η αύξηση των απατών το 2008 ήταν της τάξης του 115% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της κρίσης ενώ η ανίχνευση είχε αύξηση μόλις 18%. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι γενικότερα οι Αγγλοι είναι περισσότερο οργανωμένοι στο θέμα της αντιμετώπισης της ασφαλιστικής απάτης σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους αλλά και τους Αμερικανούς.
 Κίνητρα για καταγγελίες
Η βρετανική ασφαλιστική βιομηχανία πρόσφερε οικονομικά κίνητρα στους ασφαλισμένους όχι μόνο να μην δέχονται την απάτη αλλά να την καταγγέλουν όποτε μπορούν. Αντίθετα στη Γαλλία υπάρχει αύξηση της ασφαλιστικής απάτης και οι γαλλικές ασφαλιστικές εταιρίες απευθύνονται μόνο στην αστυνομία για την πάταξη του εγκλήματος. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε Γερμανία και Ιταλία. Στην Ελλάδα πέρα από τα διάφορα φαινόμενα διαπλοκής στους κλάδους αυτοκινήτου, στις καλύψεις επιχειρήσεων και στις διάφορες νοσοκομειακές ασφαλίσεις που προαναφέραμε υπάρχει και η οργανωμένη απάτη που διαχέεται και φιλτράρεται και μέσα από τις διάφορες δίκες. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι αποζημιώσεις που δίνονται σε θύματα τροχαίων και στα οποία φέρονται αναμεμειγμένοι και επωφελούμενοι τρίτοι άνθρωποι που προφανέστατα δεν είχαν καμμία ανάμειξη στο τροχαίο.
 
Τι οδηγεί σε απάτες
 Τα κύρια αίτια του φαινομένου αυτού είναι:
            η οικονομική ύφεση και η καχεξία που συνεπάγεται  μια παρατεταμένη οικονομική κρίση
            η ανεργία
            το οργανωμένο έγκλημα και ό,τι άλλο το συνοδεύει
            η αναζήτηση «άλλοθι» σε παραοικονομικές
            και κάθε άλλο παρά διαφανείς δραστηριότητες.
 
Τα “κόλπα” των επιτήδειων
 Οι κυριότερες μορφές απάτης εις βάρος των ασφαλιστικών εταιριών είναι:
            η απόκρυψη στοιχείων στην πρόταση ασφάλισης
            η διπλή ή και πολλαπλή ασφάλιση με σκοπό
            την είσπραξη διπλής ή πολλαπλής αποζημίωσης
            η υπερασφάλιση (την ασφάλιση δηλαδή περιουσιακού στοιχείου για ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από την
            πραγματική αξία του)
            η απόκρυψη ή αλλοίωση στοιχείων
            στη δήλωση ατυχήματος
            η εσκεμμένη ενέργεια που εμφανίζεται ως ζημία
            η σκηνοθέτηση ζημίας που ποτέ δεν συνέβη
            η αναζήτηση αποζημίωσης για κίνδυνο που
            δεν καλύπτεται και συχνά – μα πάρα πολύ συχνά –
            η διόγκωση της απαίτησης με ή χωρίς σύμπραξη τρίτου
 Η λύση στα δικαστήρια
 Τα κρούσματα της απάτης που πλήττουν την ασφαλιστική βιομηχανία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μονάχα με την προσφυγή των εταιριών σε ποινικά δικαστήρια καθώς δεν υπάρχει επίσημος φορέας.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*