prudential logo

Prudential Actuarial Solutions: Ασφαλιστική σύγκριση Ελλάδας-Κύπρου βάσει αποτελεσμάτων 2016

Συγκριτική έρευνα της ασφαλιστικής αγοράς Ελλάδας και Κύπρου βάσει των οικονομικών καταστάσεων (SFCR) χρήσης 2016 πραγματοποίησε η Prudential, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, στις υποχρεώσεις ανά κλάδο δραστηριοποίησης, στην κατανομή των κινδύνων (SCR) και στον δείκτη φερεγγυότητας (Solvency Ratio).

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η σύγκριση δεν είναι απόλυτα συμβατή, αφού τα μεγέθη της μέσης ασφαλιστικής εταιρείας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι σαφώς διαφορετικά.

Κατανομή περιουσιακών στοιχείων (asset allocation)

Τα περιουσιακά στοιχεία της μέσης ασφαλιστικής εταιρείας Ζωής σε Κύπρο και Ελλάδα αποτελούνται κυρίως από επενδεδυμένα στοιχεία σε ποσοστό 89% στην Κύπρο και 91% στην Ελλάδα. Oι κυπριακές ασφαλιστικές επενδύουν επενδύουν κυρίως σε στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια ζωής με επενδύσεις (52%), ενώ οι ελληνικές σε ομόλογα (68%).

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά προϊόντα, οι κυπριακές ασφαλιστικές έχουν κυρίως (39%) καταθέσεις, εκτός από ισοδύναμα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ οι ελληνικές έχουν (67%) ομόλογα.

Τεχνικές προβλέψεις (υποχρεώσεις)

Στη μέση κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία ζωής οι τεχνικές προβλέψεις αποτελούν το 88% των υποχρεώσεων, εκ των οποίων το 65% αφορά τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων που συνδέονται με δείκτες ή συνδυάζουν ασφάλεια ζωής με επενδύσεις (Index Linked & Unit Linked). Στη μέση ελληνική οι τεχνικές προβλέψεις αποτελούν το 96% των συνολικών υποχρεώσεων, εκ των οποίων το 74% αφορά τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων Ζωής.

Στη μέση κυπριακή ασφαλιστική εταιρεία γενικών ασφαλίσεων, οι τεχνικές προβλέψεις αποτελούν το 86% του συνόλου των υποχρεώσεων, εκ των οποίων το 95% αφορά τεχνικές προβλέψεις γενικών ασφαλίσεων, ενώ στη μέση ελληνική ασφαλιστική εταιρεία οι τεχνικές προβλέψεις αποτελούν το 87% των συνολικών υποχρεώσεων. Στις μεικτές ασφαλιστικές, για τη μέση ελληνική ασφαλιστική οι τεχνικές προβλέψεις αποτελούν το 88% των συνολικών υποχρεώσεων, εκ των οποίων το 44% αφορά τεχνικές προβλέψεις ασφαλίσεων ζωής.

Κατηγορίες κινδύνων

Η μέση κυπριακή όσο και η μέση ελληνική ασφαλιστική εταιρεία ζωής είναι κατά κύριο λόγο εκτεθειμένες στον κίνδυνο αγοράς. Ο κίνδυνος αγοράς αποτελεί την κύρια ενότητα κινδύνου στη διαμόρφωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων φερεγγυότητας, καθώς αναζητά το 51% για τη μέση κυπριακή και το 39% για τη μέση ελληνική απαιτούμενων κεφαλαίων.

Η μέση κυπριακή και η μέση ελληνική ασφαλιστική εταιρεία γενικών ασφαλίσεων είναι κατά κύριο λόγο εκτεθειμένη στον ασφαλιστικό κίνδυνο γενικών ασφαλίσεων, ο οποίος συνιστά το 38% των απαιτούμενων κεφαλαίων στις κυπριακές και το 64% των απαιτούμενων κεφαλαίων στις ελληνικές εταιρείες.

Δείκτες φερεγγυότητας (Solvency Ratio)

Ο δείκτης φερεγγυότητας (composite) της μέσης κυπριακής και ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 146% και στην Κύπρο στο 130%. Επιμέρους, σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζωής, η μέση εταιρεία στην Ελλάδα έχει 224% και στην Κύπρο 266%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*