Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές τοποθετούνται για την ενσωμάτωση των κινδύνων Βιωσιμότητας στη Solvency II

Η Insurance Europe δημοσίευσε τις απόψεις της σχετικά με την ενσωμάτωση των κινδύνων βιωσιμότητας στη Solvency II.

Οι Ευρωπαϊκοί ασφαλιστές υποστηρίζουν τη φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ για τη βιωσιμότητα και δεσμεύονται να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία, διαδραματίζοντας έναν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

Η βιωσιμότητα είναι βασικό στοιχείο της αναθεώρησης Solvency II και οι ασφαλιστές υποστηρίζουν αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν να διευκρινιστεί πώς οι κίνδυνοι βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής, ενσωματώνονται κατάλληλα στο πλαίσιο Solvency II, εφόσον αυτό δεν ισχύει ήδη.

Αν και οι απαιτήσεις για τους ασφαλιστές να ενσωματώσουν τους κινδύνους βιωσιμότητας στις επενδύσεις, το underwriting και το reserving αποτελούν ήδη μέρος του Solvency II, ο κλάδος αναγνωρίζει το όφελος από την προσθήκη ορισμένων περαιτέρω διευκρινίσεων.

Ως εκ τούτου, ο κλάδος υποστηρίζει τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τη βιωσιμότητα που βασίζονται στον κίνδυνο, όπως:

    -Τακτικές αναθεωρήσεις και ενημερώσεις όπου χρειάζεται, του εύρους και της βαθμονόμησης των παραμέτρων της standard formula που σχετίζονται με τον κίνδυνο φυσικής καταστροφής και το κλίμα.

    -Η ένταξη της ανάλυσης σεναρίων κλιματικής αλλαγής στον ORSA.

   – Η εντολή της EIOPA να διερευνηθεί εάν μια διαφορετική προληπτική μεταχείριση για green/brown assets, καθώς και assets με κοινωνικό “πρόσημο”, δικαιολογείται με βάση στοιχεία διαφορών κινδύνου.

Επιπλέον, ο κλάδος υποστηρίζει σχέδια μετάβασης, τα οποία ένα πολύ ευρύ φάσμα εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστών, θα πρέπει να καταρτίσουν, όπως προβλέπεται στις διατομεακές οδηγίες της Directive on Corporate Sustainability Due Diligence και της Corporate Sustainability Reporting Directive. 

Ως εκ τούτου, για να αποφευχθούν περιττές επικαλύψεις και ασυνέπειες, δεν χρειάζεται να συμπεριληφθούν σχέδια μετάβασης σε ειδική τομεακή νομοθεσία, όπως το Solvency II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*