«Γκρεμίστηκε» η αγορά νέων οχημάτων στην Ελλάδα

της Ελενας Ερμείδου

Επιπτώσεις μεταξύ των άλλων στην παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων είχε, μεταξύ των άλλων η κατακόρυφη πτώση αγοράς νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στο διάστημα 2004 – 2016, η οποία έφτασε στο 73% σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte. Η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, η συρρίκνωση του ΑΕΠ και οι μεταβολές στο φορολογικό πλαίσιο ήταν οι βασικές αιτίες.

Στα επίπεδα ταξινομήσεων η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση της σχετικής λίστας. Σύμφωνα δε, με τα ίδια στοιχεία σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2017, με ένα σημαντικό ποσοστό της πτώσης της περιόδου 2004 – 2016 να ανακτάται μέχρι το 2021. Ο κλάδος βρίσκεται σε στάδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης, με τους αποκλειστικούς εισαγωγείς και εμπόρους νέων αυτοκινήτων, να στρέφουν το ενδιαφέρον τους και προς το εμπόριο ανταλλακτικών, με στόχο την αύξηση του ποσοστού κέρδους του.

Σημειώνεται η παραγωγή εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων το μήνα Ιανουάριο 2017 διαμορφώθηκε στα 61.971.916,53 ευρώ, σημειώνοντας μεταβολή -1,2% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2016.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*