Επικουρικό Κεφάλαιο : Διαχωρισμός παλαιών υποθέσεων κλειστών εταιρειών και διαιτησία για Enterprise

του Νίκου Σακελλαρίου

Σημαντικές εξελίξεις κυοφορούνται για το Επικουρικό Κεφάλαιο. Η διοίκηση του Ε.Κ. σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να βρεθεί ένα πλαίσιο διακανονισμών παλαιών υποθέσεων που έχουν προκύψει και χρονίζουν εξαιτίας  του κλεισίματος εταιρειών.   Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι να δημιουργηθεί ένα Εγγυητικό Κεφάλαιο  χωριστά από το Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τις παλαιές υποθέσεις ζημιών. Το ζήτημα που εξετάζεται θα είναι η χρηματοδότηση του νέου σχήματος και κατά πόσο αυτή θα επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες-το Κράτος και τους καταναλωτές .

Ουσιαστικά με την πρόταση αυτή θα ξεχωρίζουν οι παλαιές υποθέσεις των κλειστών εταιρειών από τις νέες υποθέσεις οι οποίες θα διεκπεραιώνονται άμεσα και πλέον θα ανοίξει και ο δρόμος για το κλείσιμο του μεγάλου ελλείματος ύψους 450 εκατ. ευρώ του Επικουρικού Κεφαλαίου που επιβαρύνει και τον κρατικό προυπολογισμό.

Σε ότι αφορά το θέμα του ‘ανοίγματος’, αν και έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια, εντούτοις παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι για την ασφαλιστική αγορά.  Σύμφωνα με πληροφορίες του I.W  έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον (υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις) από ξένα funds για αγοράσουν το χρέος , υπό την προυπόθεση να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την μεταπώλησή του.  Τα ξένα funds κερδίζουν από την μείωση του ελλείματος.

Enterprise

Σε ότι αφορά τα πρόσφατα θέματα που προέκυψαν με τις εξελίξεις στην Enterprise, υπάρχει η αντίδραση του Βρετανικού εγγυητικού κεφαλαίου να προχωρήσει στις αποζημιώσεις των ζημιών  που προκάλεσαν ασφαλισμένοι της εταιρείας , γεγονός που δημιουργεί δυσαρέσκεια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.  Σύμφωνα με πληροφορίες , η υπόθεση θα οδηγηθεί σε Διαιτησία προκειμένου να πληρώσουν οι βρετανοί (έδρα της Enterprise ) τα λεφτά.  Οι εκκρεμότητες διαμορφώνονται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ από 12.000 φακέλους –ζημιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*