Munich Re, επιγραφή, κτίριο

Munich Re: Στα €27 δισ. οι ασφαλισμένες ζημιές το α’ 6μηνο 2015

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 70 δισ. δολάρια έχουν ανέλθει οι ζημίες από φυσικές καταστροφές διεθνώς το α’ εξάμηνο του 2016, εκ των οποίων τα 27 δισ. δολάρια αφορούν ασφαλισμένες ζημίες, σύμφωνα με μελέτη του γερμανικού αντασφαλιστικού κολοσσού Munich Re.

Τα ποσά εμφανίζονται σημαντικά αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, όταν οι συνολικές ζημίες είχαν διαμορφωθεί σε 59 δισ. δολ. και ασφαλισμένες ζημίες σε 19 δισ. δολ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι τόσο οι συνολικές όσο και οι ασφαλισμένες ζημίες υπερβαίνουν το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, (63 δισ. δολ.), παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ζημίες που επωμίστηκε η ασφαλιστική βιομηχανία (ασφαλιστικές, αντασφαλιστικές, εναλλακτικά κεφάλαια (insurance-linked securities-ILS) αυξήθηκαν κατά 8 δισ. δολ. σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015. Το 39% των ζημιών είχαν ασφαλιστική κάλυψη κάποιου είδους, ενώ το α’ εξάμηνο του 2015 το ποσοστό των ασφαλισμένων ζημιών είχε διαμορφωθεί στο 32%. Παρά την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης, ωστόσο, η Munich Re επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016, τα πιο “ζημιογόνα” φυσικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν σε περιοχές με χαμηλή πρόσβαση σε ασφαλιστικές υπηρεσίες, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για παροχή ασφαλιστικών λύσεων και κεφαλαίων στις περιοχές που τα χρειάζονται περισσότερο.

“Τα γεγονότα αυτά σαφώς δείχνουν την σημασία της πρόληψης των καταστροφών, μέσω π.χ. αντιπλημμυρικών έργων ή της χρήσης αντισεισμικής τεχνολογίας σε σεισμογενείς περιοχές. Τα καλά νέα είναι ότι η ανέγερση πιο ανθεκτικών κτιρίων και η ταχύτερη ανταπόκριση των υπηρεσιών διάσωσης και των αρχών γενικότερα σημαίνει οτι οι άνθρωποι απολαμβάνουν μεγαλύτερης προστασίας από ότι στο παρελθόν”, σχολίασε το μέλος του ΔΣ της  Munich Re, Torsten Jeworrek.

Πραγματικά, παρά την αύξηση των ζημιών από φυσικές καταστροφές σε ετήσια βάση, ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους μειώθηκε σε 3.800 έναντι 21.000 το α’ εξάμηνο του 2015 και διαμορφώθηκε πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 και 30 ετών (47,000 και 28,000 αντίστοιχα).

Οι μεγαλύτερες ζημίες το α’ εξάμηνο του 2016 προήλθαν από τους δυο καταστροφικούς σεισμούς στην νότιο Ιαπωνία (6,2 και 7 Ρίχτερ) Ο λογαριασμός ανήθε στα 25 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 24% (ή 5,9 δισ. δολ.) ήταν ασφαλισμένες. Σύμφωνα με τη Munich Re, το σχετικά χαμηλό ποσοστό των ασφαλισμένων ζημιών οφείλεται στην ανεπαρκή κάλυψη των κινδύνων από σεισμούς σε μια περιοχή, όπου ο αντασφαλιστικός κλάδος και η βιομηχανία ILS θα μπορούσαν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο.

Ενα άλλο καταστροφικό γεγονός με χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη ήταν ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε τον Ισημερινό και προκάλεσε ζημίες 2,5 δισ. δολ εκ των οποίων μόνο τα 400 εκατ. δολ. ήταν ασφαλισμένες, μια τάση που είναι συνηθισμένη στις αναδυόμενες οικονομίες.

“Ο Ελ Νίνιο έδειξε πάλι τα δόντια του, καθώς οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά αποδίδονται στον καύσωνα και την ξηρασία που αυτός προκάλεσε. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά καταιγίδων στο Τέξας.  Οι πυρκαγιές στην Αλμπέρτα του Καναδά προκάλεσαν ημίες 3,6 δισ. δολ. εκ των οποίων τα 2,7 δισ. δολ. ήταν ασφαλισμένες. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης 75%, κάτι που αναδεικνύει το χάσμα που χωρίζει τις ώριμες και τις αναδυόμενες αγορές όσον αφορά την διείσδυση των ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Οικονομικές ζημίες ύψους 20 δισ. δολ. προήλθαν από καταιγίδες (που προκάλεσαν χαλαζόπτωση και πλημμύρες) σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι καταιγίδες που χτύπησαν κυρίως το Τέξας προκάλεσαν ζημίες 12,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 8,8 δισ. δολ. (ή το 62% του συνόλου) ήταν ασφαλισμένες. Οι πλημμύρες στην Ευρώπη (σε Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία) προκάλεσαν ζημίες 6,1 δισ. δολ., εκ των οποίων τα 3 δισ. δολ. το 50% δηλαδή ήταν ασφαλισμένες.

Η ασφαλιστική κάλυψη είναι σαφώς υψηλότερη στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που γνωρίζει καλά η (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία και αποτελεί πραγματική ευκαιρία για τη δημιουργία καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων για την διεύρυνση της βιομηχανίας και την παροχή απαραίτητης προστασίας. Όμως, και η διείσδυση στις πιο ώριμες αγορές έχει περιθώρια βελτίωσης, κάτι που αντανακλάται στις ζημίες από πλημμύρες σε ΗΠΑ και Ευρώπη που κάθε χρόνο επιβαρύνουν τον συνολικό ετήσιο λογαριασμό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*