Επιτέλους, κίνητρα!

Χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να «απενοχοποιηθεί» τελικά η πολιτική βούληση απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και μια κυβέρνηση να θεσμοθετήσει ουσιαστικά κίνητρα, που θα ενισχύουν την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αφοράς.

Η περίπτωση της μείωσης του 10% από το κόστος του ΕΝΦΙΑ μέσα από την αγορά ενός συμβολαίου κατοικίας, μάλιστα, παρά την κριτική που έχει δεχθεί από τους «ανικανοποίητους» του κλάδου, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει μια νέα αφετηρία εσωστρέφειας.

Αντιθέτως! Η αποδοχή, αρχικά, από την Πολιτεία του συγκεκριμένου αιτήματος των θεσμικών εκπροσώπων και το επόμενο βήμα, που έχει να κάνει με την εφαρμογή του στην πράξη, μόνο δεδομένα δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν μερικά χρόνια πριν.

Το πολύτιμο δε μήνυμα της ΑΑΔΕ προς κάθε φορολογούμενο πολίτη, που τον έκανε άμεσα κοινωνό της πολιτικής αυτής βούλησης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμόδιων υπουργών του, φανέρωσε ότι πράγματι αυτή η κυβέρνηση τολμά να νομοθετεί χωρίς να «φοβάται» τις αντιδράσεις.

Επιπλέον, φανερώνει και την ωριμότητα του πολιτικού μας στερεώματος να αποδεχθεί, στην ουσία, την «πολύτιμη υπηρεσία» που προσφέρει η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, ιδιαίτερα ύστερα από τις πολλές και σημαντικές ζημιές που έχουν προκληθεί στην ελληνική επικράτεια μέσα από τις διαρκώς μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες.

Και μετά, τι; Η αγορά, ασφαλώς, ευγνωμονούσα, στρώνει το έδαφος για την εφαρμογή των νέων κινήτρων, που γίνονται «νόμοι του κράτους», και αναμένει αυτή η αποφασιστικότητα να μην αναχαιτιστεί από καμιά αιτία. Αντιθέτως, δεν πρέπει να αργήσουν και τα επόμενα κίνητρα, που, με βάση τις αντίστοιχες αποφάσεις και δεσμεύσεις, ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ζητά, λοιπόν, από την κυβέρνηση να τολμήσει να προχωρήσει και σε άλλα κίνητρα που θα εναρμονίσουν την Ελλάδα με το ευρωπαϊκό της περιβάλλον. Παράλληλα, όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η παροχή έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ να θεωρηθεί ως μεταβατική, προκειμένου να ενταχθούν και οι αστοχίες που εντοπίστηκαν, όπως και η «ελεύθερη» επιλογή τράπεζας για τους δανειολήπτες.

Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*