Λύσεις στο παρά πέντε για εκταμίευση της δόσης

Του Νώντα Χαλδούπη

Με ένα νομικό τέχνασμα ξεπέρασε η κυβέρνηση το σοβαρό πρόβλημα που δημιούργησε στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ η παρατεινόμενη εκκρεμότητα με τη σύμβαση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, και πλέον, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, όλες οι εκκρεμότητες για την εκταμίευση έχουν διευθετηθεί.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση υπογράφει εντός της ημέρας, όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το Ελληνικό, όπου θα καταγράφονται οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί στην αρχική σύμβαση παραχώρησης. Όμως η σχετική διαπραγμάτευση θα παραμείνει ανοικτή ως την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, στις 16 Νοεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε η κ. Γεροβασίλη, είναι να υπάρξουν αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, για να αυξηθεί η απασχόληση, λιγότερες δόσεις για την εξόφληση του τιμήματος στο Δημόσιο, αλλά και χαμηλότερη δόμηση, ώστε να είναι περισσότεροι οι ελεύθεροι χώροι.

Για το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο συνδέεται με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και οι δανειστές είχαν απαιτήσει να διευθετηθεί σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι έχει λυθεί. Σε ό,τι αφορά την παροχή ασυλίας στα στελέχη του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η κ. Γεροβασίλη επέμεινε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση της κυβέρνησης να αναλάβει πρόσθετη νομοθετική πρωτοβουλία.

Όσον αφορά τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να πουληθούν, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει τις απαιτούμενες ενέργειες. Υπάρχει, όμως, ανάγκη έγκρισης της μεταβίβασης από την Deutsche Telekom, που έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση ιδιωτικοποίησης. Αυτό το θέμα, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, θα έχει λυθεί μέχρι την εκταμίευση της δόσης και δεν θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη, όπου θα πρέπει να εγκριθεί η εκταμίευση.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετά το 2018 να μειωθούν δημοσιονομικοί στόχοι, ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

«Σε ό,τι αφορά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος», ανέφερε, «δεν είναι πρόθεση των δανειστών να παραμείνει στο 3,5% και για την περίοδο μετά το 2018. Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί σταδιακά, προκειμένου το δημόσιο χρέος να ακολουθήσει την πορεία που έχουμε προδιαγράψει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*