Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για τους εργαζομένους – Το έργο υλοποιεί ο ΟΤΕ

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας που υλοποιεί ο Όμιλος ΟΤΕ  για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ήδη το πρώτο του στάδιο έχει ολοκληρωθεί για τράπεζες, αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συνολικά 52 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δημιουργεί το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση του ωραρίου, μειώνει το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις και κατοχυρώνει τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα γίνει σε δύο φάσεις:

Πρώτα με την απογραφή των εργαζομένων και την δήλωση του ωραρίου εργασίας από τους εργοδότες

Στη συνέχεια με την αυτόματη γνωστοποίηση του πραγματικού χρόνου εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα διασυνδέονται καθημερινά με τον μηχανισμό Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για την έναρξη και λήξη του ωραρίου των εργαζομένων.

Η διασύνδεση των συστημάτων ωρομέτρησης των επιχειρήσεων με τον μηχανισμό θα γίνεται μέσω Web API, ενώ για τις επιχειρήσεις που δε διαθέτουν σύστημα ωρομέτρησης, αναπτύχθηκε νέα εφαρμογή Ergani CardScanner app για κινητές συσκευές.

Η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των εργαζομένων, σε μορφή QR Code, θα γίνεται μέσω του app κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία. Επιπλέον, η εφαρμογή myErgani app για κινητές συσκευές και το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr) παρέχουν στους εργαζομένους άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την εργασία τους στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Από τον Ιούνιο, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που αφορούσε πάνω από 120.000 εργαζόμενους πλήρους πενθήμερης απασχόλησης σε 52 μεγάλες επιχειρήσεις από τους κλάδους των σουπερμάρκετ και των τραπεζών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει την απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένων, προκειμένου η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο της οικονομίας. Παράλληλα, αναπτύσσεται μηχανισμός ανάλυσης και επεξεργασίας όλων των δεδομένων της Κάρτας Εργασίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*