Αύξηση 2,8% στην ασφάλιση σκαφών αναψυχής

Τα 12,7 εκατ. και τα 6,7 εκατ. ευρώ έφτασαν αντιστοίχως κατά τη διάρκεια του 2015 οι κλάδοι πλοίων και αστικής ευθύνης πλοίων, δηλαδή οι κλάδοι ασφάλισης σκαφών αναψυχής, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,2% ο πρώτος και μείωση κατά 7,4% ο δεύτερος σε σχέση με το 2014. Σε ευρύτερο πλαίσιο, η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά ζημιών μειώθηκε κατά 7,7% το 2015, ενώ η συνολική παραγωγή (ζωής και ζημιών) μειώθηκε κατά 6,1%.

eaee-1

Την πλειονότητα των ασφαλισμένων σκαφών αποτελούν εκείνα της προσωπικής αναψυχής, ενώ τα επαγγελματικά σκάφη αναλογικά υπερέχουν στις αποζημιώσεις. Ως προς τον τρόπο κίνησης, τα περισσότερα ασφαλισμένα σκάφη διαθέτουν μηχανοκίνηση, αλλά τα ιστιοπλοϊκά σκάφη έχουν μεγαλύτερη μέση ασφαλιζόμενη αξία.

eaee-2

Η μέση ζημία μειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες των σκαφών πλην των επαγγελματικών με πλήρωμα. Ταυτόχρονα υπήρξε μείωση στη μέση συχνότητα ζημίας στα σκάφη προσωπικής αναψυχής και στα επαγγελματικά χωρίς πλήρωμα. Αντιθέτως, αυξήθηκε η συχνότητα ζημιών στα επαγγελματικά σκάφη με πλήρωμα.

eaee-3

Οι κύριες αιτίες καταβολής αποζημιώσεων έχουν σχέση με πρόσκρουση / σύγκρουση (17,4%), μηχανικές βλάβες (12,6%) και κλοπή (11,2%). Το ποσοστό των ζημιών στο ελικοαξονικό σύστημα (οφειλόμενες αθροιστικά σε επιπλέον ή/και σταθερό αντικείμενο) είναι 19,8%. Η μέση αποζημίωση μειώθηκε από τις 16,3 χιλ. στις 13,1 χιλ. ευρώ συνολικά. Η παρατηρούμενη μείωση οφείλεται κυρίως στα αίτια της πρόσκρουσης / σύγκρουσης, της κλοπής και των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Με βάση τη μελέτη της εξέλιξης των αποζημιώσεων ανά έτος έκδοσης ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ο κλάδος κρίνεται καλά αποθεματοποιημένος.

Διαβάστε περισσότερα στη σχετική μελέτη της ΕΑΕΕ:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*