Αυτοκτόνησε ο πρώην CEO της Zurich Insurance Martin Senn

Σοκ στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους προκάλεσε η είδηση ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Zurich Insurance Martin Senn αυτοκτόνησε, έξι μήνες αφότου απομακρύνθηκε από τη θέση του, καθώς θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις απογοητευτικές οικονομικές επιδόσεις του ελβετικού ασφαλιστικού κολοσσού. Και πολύ περισσότερο επειδή ο 59χρονος Σεν είναι το δεύτερο υψηλόβαθμο της Zurich που προβαίνει στο απονενοημένο διάβημα: είχε προηγηθεί η αυτοκτονία του 53χρονου οικονομικού διευθυντή Pierre Wauthier τον Αύγουστο του 2013 (ενώ ο Senn ήταν διευθύνων σύμβουλος), με τον αυτόχειρα να κατηγορεί στο σημείωμα αυτοκτονίας του τον τότε πρόεδρο της Zurich Insurance Josef Ackermann ότι τον πίεζε ασφυκτικά για να βελτιώσει τα μεγέθη της εταιρείας. Ο Ackermann παραιτήθηκε από τη θέση του λίγες ημέρες μετά  τον θάνατο του Wauthier, αρνούμενος ωστόσο ότι είχε οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ και η εσωτερική έρευνα που διενήργησε η Zurich Insurance δεν βρήκε κάτι επιλήψιμο στη συμπεριφορά του Ackermann.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, ο Senn αυτοπυροβολήθηκε το Σαββατοκύριακο στην εξοχική του κατοικία στο χιονοδρομικό θέρετρο Κλόστερς της Ελβετίας. Άνθρωποι που τον γνώριζαν δήλωσαν ότι εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης και δυσκολευόταν να προσαρμοστεί στη ζωή του συνταξιούχου, περιγράφοντάς τον ως «κλειστό και απομονωμένο».

Ο Senn προσελήφθη στη Ζurich Insurance το 2006 ως υπεύθυνος επενδύσεων, προερχόμενος από την ανταγωνιστική Swiss Life. Κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers έλαβε εύσημα για το πώς διαχειρίστηκε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου και επιβραβεύθηκε με την προαγωγή του σε διευθύνοντα σύμβουλο το 2010.

Η θητεία του όμως στην κορυφαία θέση της Ζurich Insurance, ειδικά το τελευταίο διάστημα, χαρακτηρίστηκε από απανωτά πλήγματα. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2015 που ανακοίνωσε η εταιρεία (τα καθαρά κέρδη σημείωσαν βουτιά 53%, στα 1,84 δισ. δολ. από 3,95 δισ. δολ. το 2014) φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έκανε το ΔΣ της Zurich Insurance να άρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Senn, ο οποίος ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι συμφώνησε να παραιτηθεί ώστε να διευκολύνει την αλλαγή φρουράς.

Ο διάδοχος του Σεν βρέθηκε στο πρόσωπο του Mario Greco, πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ιταλικής ασφαλιστικής Generali. Ο Greco, που ανέλαβε  καθήκοντα στις 7 Μαρτίου, δήλωσε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι να καταρτίσει ένα «απλό και σαφές στρατηγικό σχέδιο» που θα επαναφέρει την ελβετική εταιρεία σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας το σχέδιο του εκλιπόντος Senn για εξοικονόμηση δαπανών τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ έως το 2018, που θα επηρεάσει τουλάχιστον 8.000 θέσεις εργασίας…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*