Εθνική σύνταξη 384 ευρώ και μείωση επικουρικών

 

Του Νώντα Χαλδούπη,

 

Σε συμφωνία με τους θεσμούς για εθνική σύνταξη 384 ευρώ έχει καταλήξει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα (στο “Mega”) ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ έχει γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφωνίες από εκπροσώπους του ΔΝΤ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επιμένουν πως θα πρέπει η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει όσα δεν μπορεί να καλύψει η κοινωνική ασφάλιση. «Οι διαφορές θα γεφυρωθούν με κοινή λογική», πρόσθεσε.

Δεν έγινε σαφές, πάντως, από τις δηλώσεις του κ. Πετρόπουλου αν υπάρχει συμφωνία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης, ή αν θα υιοθετηθούν τελικά οι απόψεις των θεσμών, για καταβολή των 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης και με μειώσεις για όσους θα έχουν συμπληρώσει λιγότερα έτη (έως και 10% μείωση για 15 έτη ασφάλισης).

Για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε μειώσεις, εξηγώντας ότι καταβάλλονται με βάση τα αποθεματικά και η πολιτεία δεν συνεισφέρει, απλώς «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

Περιγράφοντας τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση για τις επικουρικές, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει «να υπάρξει αύξηση εισφοράς» κάτι που, όπως υποστήριξε, εάν «το είχαν δεχθεί οι θεσμοί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει».

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα το Σάββατο, 2 Απριλίου και αναμένεται από την Δευτέρα, 4 Απριλίου, να αρχίσουν τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουν σταματήσει, όπως δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*