Η (νέα) αρχή της κυβέρνησης και οι «υποσχέσεις» που γίνονται πράξη

Σε άλλες περιόδους, τέτοια εποχή, θα μιλούσαμε για… «θερινή ραστώνη». Όμως, σήμερα, κάθε άλλο παρά σε «θερινή ραστώνη» ζούμε, καθώς οι «μηχανές» του Υπουργείου Οικονομικών δουλεύουν «στο φουλ», προκειμένου να είναι έτοιμο το πρώτο νομοσχέδιο με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που θα αφορούν το 2024. 

Ένα νομοσχέδιο-τομή, με το οποίο επιδιώκεται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, η ελάφρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και η υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής κοινωνίας. 

Παράλληλα με το φορολογικό νομοσχέδιο παρέχονται σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων, που θα καταστήσουν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. 

Είναι η πρώτη φορά μετά την είσοδο της χώρας στην κρίση που κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο μειώνεται δραστικά η φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα ανακουφίζονται τα φυσικά πρόσωπα από δυσβάστακτες φορολογικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρα αναπτυξιακή διάσταση και στόχος όλων είναι να έχει ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές της Βουλής. 

Για την ασφαλιστική αγορά εκείνο που σίγουρα έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι οι δεσμεύσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές, με βάση τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του 2023. Μία από τις προεκλογικές, δηλαδή, δεσμεύσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που, ως νέος πρωθυπουργός και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης που είχε με το οικονομικό επιτελείο στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ανακοίνωσε ότι «έχουν ψηφιστεί πριν από τις αρχές Αυγούστου». 

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μια απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε και πάλι πιστοί στον δρόμο που είχαμε ανοίξει. Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα». 

Κι εμείς αυτό θέλουμε. Να γίνουν οι υποσχέσεις πράξεις.

Από το περιοδικό Insurance World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*