Θεοδώρα Γουργούλη: Αποχαιρετήσαμε ένα ανατρεπτικό 2022

Για τα μηνύματα που ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης οφείλει να περάσει στην κοινωνία και τους συμπολίτες γράφει σε άρθρο της η κ. Θεοδώρα Γουργούλη, πρόεδρος του ΠΣΑΣ, ασφαλιστικός & επενδυτικός σύμβουλος Financial Planner MDRΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις του iw για το έργο και τις προσδοκίες του Συνδέσμου για το νέο έτος.

«Αποχαιρετήσαμε ένα ανατρεπτικό 2022. Μια χρόνια που συνεχίσαμε να ζούμε με Covid-19, εμβολιασμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι. Μια χρονιά που στην αρχή της έφερε κοντά μας τον πόλεμο στην Ουκρανία και μας έκανε θεατές σε απίστευτες εικόνες πόνου. Ένας πόλεμος που μας αγγίζει όλους, γιατί, εκτός της ανθρωπιστικής κρίσης, έφερε ενεργειακή κρίση, αύξηση πληθωρισμού, ακρίβεια… 

Όλα αυτά άγγιξαν και τη δική μας αγορά. Επιτάχυναν και ευόδωσαν εξαγορές-συγχωνεύσεις μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, που ήδη είχαν εξαγγελθεί. Οι εξαγορές δημιουργούν ισχυρά σχήματα, τα οποία είναι επιθυμητά και αναγκαία στους καιρούς μας. 

Ο συγκεντρωτισμός όμως της αγοράς δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τις μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είναι υγιείς, έχουν αναπτυξιακή πορεία και προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στα φυσικά τους δίκτυα. Επιτυχημένες θα κριθούν οι εξαγορές που λαμβάνουν πολύ σοβαρά τη διαχείριση των δικτύων τους. 

Διαμεσολαβητές αναμένουν να γίνουν ισότιμα μέλη της νέας μεγάλης οικογένειας στην οποία έρχονται… χωρίς να έχουν δυνατότητα επιλογής. 

Εδώ είναι το στοίχημα για όλους μας. Εάν όλα γίνουν με σωστούς χειρισμούς, τα αποτελέσματα μόνο θετικά μπορεί να είναι. Ισχυρά σχήματα –μεγάλα και μικρά–, με ισχυρή διαμεσολάβηση. 

Ο συγκεντρωτισμός όμως της αγοράς δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη για τις μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είναι υγιείς, έχουν αναπτυξιακή πορεία και προσδίδουν ιδιαίτερη αξία στα φυσικά τους δίκτυα.

Αυτά είναι τα μηνύματα που οφείλουμε να επικοινωνήσουμε ως κλάδος στους συμπολίτες μας, διότι το 2022 ανέδειξε όσο ποτέ την αναγκαιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διαμεσολαβητές στους πελάτες τους, όπως: 

• Υγεία: Η επιστροφή μας σε ρυθμούς προ-πανδημικής περιόδου φέρνει στο προσκήνιο νέους κινδύνους που αφορούν την παραμελημένη πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των σοβαρών ασθενειών τους πολίτες.

• Σύνταξη-Αποταμίευση: Ο πληθυσμός στην Ελλάδα γηράσκει, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό να μειώνεται και να γίνεται άλυτη εξίσωση συνταξιούχοι προς τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι συντάξεις του μέλλοντος να είναι πενιχρότατες και η συμβολή των ατομικών αποταμιευτικών προγραμμάτων μαζί με τα ομαδικά και τα επαγγελματικά ταμεία απολύτως απαραίτητα.

• Ακραία καιρικά φαινόμενα: Όλο και γίνονται συχνότερα και καθιστούν την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας απολύτως απαραίτητη για να διατηρήσουν οι πολίτες την αξιοπρέπειά τους, καθότι οι κρατικές παρεμβάσεις επιδοματικού χαρακτήρα είναι σταγόνα στον ωκεανό της ζημιάς.

• Νέοι κίνδυνοι: Περιβαλλοντικοί, προσωπικού χαρακτήρα και άλλοι απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Μια ισχυρή Διαμεσολάβηση, επαρκώς εκπαιδευμένη και εξειδικευμένη, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρόν και στο μέλλον. 

Μπορεί να έμειναν στάσιμες ή με μικρή άνοδο οι ασφαλιστικές εργασίες το 2022, η αναγκαιότητα όμως αυτών αναδύθηκε στο έπακρο και υλοποιείται ήδη σταδιακά το 2023. 

Ο ΠΣΑΣ βρίσκεται στο πλευρό των διαμεσολαβούντων, για τη σωστή ενημέρωση-διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Συμμετέχει σε διεθνή forum και επεξεργάζεται ό,τι νέο προκύπτει σε επίπεδο IDD, για να είναι σε θέση να λειτουργήσει επ’ ωφελεία των διαμεσολαβούντων. 

Η προσδοκία μας, αλλά και το έργο μας, για το 2023 είναι ισχυρή διαμεσολάβηση, με αξιοπρεπείς βάσεις για τους διαμεσολαβητές, με ισχυρά σχήματα –μεγάλα αλλά και μικρά–, επ’ ωφελεία του κοινωνικού-οικονομικού ιστού της χώρας. 

Η συσπείρωση είναι πάντα δύναμη και καλούμε όλους τους διαμεσολαβητές να έλθουν κοντά στους φορείς τους». 

Aπό το αφιέρωμα “ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ” του περιοδικού Insurance World (Έλενα Ερμείδου)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*