Eurolife-Fairfax: Το δεύτερο σε αξία deal του 2015

 

Δεύτερη σε αξία εξαγορά του 2015 ήταν η απόκτηση από τη Fairfax Financial Holdings της Eurolife ERBInsurance έναντι 315 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την PwC, η οποία σε μελέτη της για τα deals εξαγορών και συγχωνεύσεων του 2015 ξεχώρισε τα τέσσερα μεγαλύτερα συνολικής αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Ως πρώτο αναφέρει την εξαγορά της Φαρματέν από την BC Partners έναντι 470 εκατ. ευρώ, ως δεύτερο τοdeal της Eurolifee, ως τρίτο την πώληση της Piraeus Bank Egypt στην Al Ahli Bank of Kuwait έναντι 139,8 εκατ. ευρώ και ως τέταρτο deal μεταξύ της Occean Rig UDW και της Nautilus offshore Services έναντι 105,7 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όμως, θερμό για την ασφαλιστική αγορά αναμένεται και το 2016, καθότι τα νέα deals θα… δώσουν και πάρουν. Πρώτο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα είναι εξαγορά του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life (στην εταιρεία έχει τοποθετηθεί επίτροπος) από την Εθνική Ασφαλιστική.

Με βάση το χρόνο και εφόσον και πάλι όλα τρέξουν δίχως δυσάρεστες εκπλήξεις, ακολουθεί η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την Ergo Ασφαλιστική, που εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες λόγω κυρίως εφαρμογής των capital controls, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό αφορά στην Εθνική Ασφαλιστική και το πότε ο μέτοχος (Εθνική Τράπεζα) θα αποφασίσει την πώλησή της.

Τέλος, η χρονιά είναι πιθανό να επιφυλάσσει και άλλες ανατροπές, τις οποίες θα προκαλέσει η εφαρμογή του Solvency II, που όπως είναι γνωστό ως εποπτικό πλαίσιο επιβάλλει αυστηρές προδιαγραφές τήρησης κεφαλαίων για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, κάποιες να μην αντέξουν στην πίεση και να οδηγηθούν στη βίαιη πώλησή τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*