Αλ. Σαρρηγεωργίου: To δημογραφικό είναι σαν την βαρύτητα

της Ελενας Ερμείδου

«Το δημογραφικό είναι κάτι σαν τη βαρύτητα. Δεν αλλάζει το πρόβλημα αν είσαι δεξιός ή αριστερός» τόνισε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Eurolife FFH Ασφαλιστική, Πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ξεκινώντας να μιλά στο συνέδριο του Economist για τα δημογραφικά. Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρέθεσε περιληπτικά παραδείγματα άλλων χωρών, συγκρίνοντας τα ποσοστά αποταμίευσης των, με αυτά της Ελλάδας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δράσει άμεσα, ακολουθώντας τα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών.

Μεταξύ άλλων παρέθεσε το παράδειγμα ενός πολίτη στην Δανία, ο οποίος βγαίνει σε σύνταξη στα 65 του έτη. Ο Δανός 65 χρόνος  βγαίνει στη σύνταξη και  έχει στην άκρη χρήματα που αντιστοιχούν σε αποταμιεύσεις 28 μηνών, ενώ ο Έλληνας έχεις μόλις 4,7 μέρες, συμπληρώνοντας ότι ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 8 μήνες.

Παρέθεσε στοιχεία αναφορικά με την αναλογία  εργαζομένων και συνταξιούχων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι: «Το 1960, για κάθε έναν 65χρονο δούλευαν 9 εργαζόμενοι. Το 2020 δούλευαν μόλις τρεις και το 2080 θα δουλεύει μόλις 1,5».

Χρυσάφι η υγεία

Αναφερόμενος στο επίμαχο επί σειρά ετών θέμα της υγείας στην Ελλάδα εξήγησε για μία ακόμα φορά ότι στον τομέα της υγείας  το 2021 οι Έλληνες ξόδεψαν συνολικά 16,7 δισ. για την υγεία. Τα 10,5 δισ. προήλθαν από το κράτος, τα 700 εκατ. από ιδιωτική ασφάλιση και τα 5,5 δισ. από δικά τους χρήματα – το διπλάσιο από αυτό που καταβάλλει ο μέσος Ευρωπαίος από την τσέπη του, συστήνοντας για μία ακόμα φορά την επανεξέταση του μοντέλου λειτουργίας της υγείας.  «Οφείλουμε να εξετάσουμε αν επιθυμούμε να επιμείνουμε σε ένα μοντέλο όπου όλα τα δίνει το κράτος», επεσήμανε ο κ. Σαρρηγεωργίου, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική αγορά ασφάλισης στην Ελλάδα με βάση τη συμμετοχή στο ΑΕΠ είναι από τις μικρότερες στην Ευρώπη.

Νίκος Βέττας:  όλο και περισσότερο ηλικιωμένους όλο και λιγότερο εργαζόμενους

Των κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας. «Έχουμε όλο και λιγότερους νέους, όλο και περισσότερους ηλικιωμένους. Όλο και λιγότερους εργαζόμενους, όλο και περισσότερους συνταξιούχους.

Αυτό σημαίνει ότι στο πολιτικό ισοζύγιο οι συνταξιούχοι θα έχουν όλο και περισσότερη βαρύτητα από τους εργαζόμενους. Άρα θα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση να ευνοεί όλο και περισσότερο τις δαπάνες για τις συντάξεις και την υγεία των συνταξιούχων και να αυξάνει τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των εργαζομένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*