Νέα λίστα μέτρων: Μεγάλο αγκάθι τα «κόκκινα» δάνεια

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής αγοράς «κόκκινων» δανείων, αναμένεται ότι θα αποτελέσει τη δυσκολότερη προαπαιτούμενη δράση στη νέα σχετική λίστα, που θα εγκρίνει σήμερα το Euro Working Group στις Βρυξέλλες.

Η επόμενη «φουρνιά» προαπαιτούμενων δράσεων, από την υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, δεν θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό, που θα προωθηθεί ξεχωριστά, αλλά και ορισμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις υψηλού πολιτικού κόστους, όπως οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των αγροτών και η ενσωμάτωση στη φορολογική κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Θα περιλαμβάνει, όμως, εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, την έγκριση του νέου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ρυθμίσεις για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της ήδη «ακέφαλης» Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τα μέτρα για σταδιακό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά, τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων, την έκδοση υπουργικής απόφασης για εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία αλλά και το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η μνημονιακή δέσμευση που πρέπει να υλοποιηθεί είναι να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική αγορά για τη μεταβίβαση δανείων σε επενδυτές. Η κυβέρνηση θέλει να εξαιρεθούν από αυτή την αγορά τα μικρά δάνεια (έως 1 εκατ. ευρώ) των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι θεσμοί επιμένουν ότι πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως οι δυνατότητες των τραπεζών να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, πωλώντας σε τρίτους όποια δάνεια κρίνουν σκόπιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*