Η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι γεγονός. Η DBRS τοποθέτησε την Ελλάδα σε κατηγορία αξιόχρεου στο ΒΒΒ (χαμηλό) κάνοντας πρώτη την κίνηση από άλλους οίκους που τώρα απλά θα ακολουθήσουν. Μαζί με αυτό έκανε και μία, μικρή πάντως, έκπληξη γιατί μας είχε σε κατηγορία θετικής εικόνας και ουσιαστική έπρεπε να κάνει λίγο παραπάνω από ένα απλό βήμα.

Ο καναδικός οίκος βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και διατήρηση της πτωτικής τάσης στο χρέος.

Οι οίκοι, Scope και R& I, έχουν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αλλά το θέμα ήταν ότι η αξιολόγησή τους δεν αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ. Αντίθετα η DBRS αναγνωρίζεται από τρην ΕΚΤ που πλέον θα μπορεί να αποδέχεται ευθέως και χωρίς εξαιρέσεις τα ελληνικά ομόλογα για δανεισμό. Επιπλέον ελληνικά ομόλογα και μετοχές θα είναι επιλέξιμα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια.

Η αναβάθμιση εξηγείται από την DBRS στη λογική πως, στο εντυπωσιακό ιστορικό ήδη της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει δεσμευμένη στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση.

Τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση δεν απέτρεψαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Εφέτος αναμένεται πλεόνασμα 1,1% και 2,1% το 2024. Από το υψηλό του 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, 23 εκ των οποίων πέρυσι, επωφελούμενο από τα μέτρα προσαρμογής και την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.

Η σημαντική βελτίωση στο δημοσιονομικό μέτωπο και αυτό του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεπές δημοσιονομικό πλάνο, που οδηγεί και στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από το τι θα κάνει σε μία εβδομάδα η Moody’s, η οποία μας έχει πολύ κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ο οίκος αυτός έμεινε εκτός εξελίξεων και έχασε εντελώς την ουσία. Θα την ξεπεράσουν όλοι οι άλλοι οίκοι που θα μας αναβαθμίσουν στη συνέχεια νωρίτερα από αυτήν. Πιθανόν και εντός του 2023.

ΝΑΚ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*