Σε δημόσια διαβούλευση τιμές νέων γενοσήμων και υβριδικών

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως την εν λόγω ανάρτηση θα ακολουθήσει πολύ σύντομα και η ανάρτηση των προτεινόμενων τιμών του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, δεδομένου ότι η συμπληρωματική ΥΑ Ξανθού “ξεκλείδωσε” τη διαδικασία, που κρίνεται απαραίτητη για την εκταμίευση της δόσης 2 δισ. ευρώ του δανείου.

Βέβαια, με την εν λόγω Απόφαση πρωταγωνιστής στην τιμολογιακή πολιτική είναι το φθηνότερο γενόσημο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως η ανώτατη τιμή παραγωγού των φαρμάκων αναφοράς μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας και την πρώτη κυκλοφορία του πρώτου αντίστοιχου γενόσημου προϊόντος στην ελληνική αγορά, μειώνεται αυτόματα στο 50% της τελευταίας τιμής υπό προστασία,«ήτοι της τιμής που είχε το προϊόν αναφοράς τη χρονική περίοδο που κυκλοφόρησε το πρώτο γενόσημο».

Επιπλέον, «για τα φάρμακα αναφοράς για τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχο προϊόν γενόσημο με δηλωμένες πωλήσεις στον ΕΟΦ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία έναρξης της ανατιμολόγησης από τον ΕΟΦ, ή υπάρχουν μόνο παρόμοια φάρμακα που τιμολογούνται βάσει του άρθρου 10 της παρούσης, ισχύει αποκλειστικά ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Νέα Υβριδικά και Γενόσημα

Με την ανάρτηση των τιμών ουσιαστικά αρχίζει και η δημόσια διαβούλευση με τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας των 303 φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχει η λίστα (παρακάτω) και συγκεκριμένα τα νέα υβριδικά και γενόσημα για τα οποία εκκρεμούσαν αιτήσεις προς τιμολόγηση.

Μεταξύ των 303 ιδιοσκευασμάτων, τα 275 είναι γενόσημα και τα 28 υβριδικά, δηλαδή γενόσημα που διαθέτουν κάποια μορφή πατέντας σε ότι αφορά τη μορφή ή τη διάθεσή τους. Από το σύνολο των φαρμάκων για 9 δεν προσδιορίστηκε τιμή. Οι εταιρίες θα μπορέσουν να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να υποβάλλουν εντάσεις ή να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη και συγκεκριμένα
Σήμερα Δευτέρα 02-11 και στις 9.30 το πρωί οι KAK από Α έως L (Λατινικοί Χαρακτήρες) και αύριο Τρίτη 03-11 και πάλι στις 9.30 το πρωί οι ΚΑΚ από M έως Ζ (Λατινικοί Χαρακτήρες) και Α έως Φ (Ελληνικοί χαρακτήρες).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, μετά την επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ η τελική πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας για τα προϊόντα του Καταλόγου.

Γενόσημα_Υβριδικα 2015.10.30

ΠΗΓΗ: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*